Redakciji mesečnika „Žurnalist“ koju čine studenti novinarstva sa Odseka za medijske studije novosadskog Filozofskog fakulteta pripala je ovogodišnja nagrada Novosadske novinarske škole za najboljeg mladog novinara/novinarku. Na svečanosti u Novosadskoj novinarskoj školi, koju je podržao i novosadski EU info kutak, studentkinja treće godine novinarstva na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Svetlana Paramentić, rekla je da je nagrada velika čast, ali i odgovornost.

„Ovo je nagrada za nas ali i za sve naše kolege koji su do sada uređivali Žurnalist i koji su postavili visoke standarde“, dodala je ona.

„Malo mi je neobično da mi primimo tu nagradu, mislim da smo se zadesili na pravom mestu u pravo vreme, a Žurnalist je već toliko toga postigao sa prethodnim urednicima“, rekla je njena koleginica Marija Stojadinović.

Prethodne dve godine list je vodio Nikola Maticki, student četvrte godine novinarstva, koji je nastavio da piše za „Žurnalist“, ali smatra da bez volje, truda i vremena koje ulažu nove generacije žurnalista i žurnalistkinja, tog lista ne bi bilo.

Ovo je prvi put da je nagrada dodeljena celoj redakciji „staroj“ samo pet godina. Uprkos kratkom stažu i angažmanu isključivo studentkinja i studenata „Žurnalist“ je prevazišao okvire studentskog medija, navodi se u obrazloženju odluke Novosadske novinarske škole.

„Svi oni su na potpuno volonterskoj osnovni kreirali magazin koji je u osnovi omladinski, ali ne zazire od tema kojih se drugi omladinski mediji mahom klone, o čemu svedoče i specijali posvećeni parlamentarnim izborima ili procesu evrointegracija Srbije. Novinari „Žurnalista“ su za svoje tekstove nagrađivani u više navrata, a kreativan pristup uz prepoznatljiv vizuelni identitet doprineli su velikoj čitanosti magazina, koja se meri u desetinama hiljada poseta na mesečnom nivou“, stoji u obrazloženju.

Dodaje se da „Žurnalist“ u odnosu na slične omladinske onlajn magazine naročito izdvaja to što njegovu uređivačku politiku „odlikuje duh zasnovan na izuzetnoj tradiciji omladinskih medija iz sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka poput NON-a, Mladine, Poleta, Studenta, INDEXA, Stava, kao i tadašnjih uglavnom radijskih omladinskih emisija i programa.“