Bezbednost u digitalnom prostoru bila je tema još jednog od vebinara iz serijala posvećenom oporavku nakon pandemija virusa korona, a u organizaciji EU info centra.

Koje su sve tamne strane interneta i gde vrebaju opasnosti poput trgovine ljudima, pedofilije i drugih oblika nasilja? Tokom vebinara pokušaćemo da odgovorimo na neka od pitanja o bezbednosti dece i mladih na internetu kako bi znanjem mogli da sačuvaju sebe, svoje bližnje i svoje digitalno okruženje.

O ovim pitanjima govorile su Biljana Lajović, specijalista školske psihologije, Emili Fink, voditeljica projekta Unitas fonda i Dženana Rudonja, iz Nacionalnog kontakt centar za dečiju bezbednost na internetu, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

Zbog pandemije koja je pogodila ceo svet, deca su danas, više nego ikada, upućena na internet i druge komunikacione tehnologije radi učenja, druženja i zabave.

Takva situacija decu čini još izloženijom, zbog čega je potrebno da oni, ali i njihovi roditelji i nastavnici, čini se, budu još budniji i spremniji da neke od rizika prepoznaju i adekvatno odreaguju

“Deca vrlo lako tehnički vladaju, ali je važno da kažemo da to ne znači da su oni digitalno pismeni. To je zamka u koju često upadamo. Digitalna pismenost je složen fenomen, podrazumeva da umemo da odaberemo informacije, da razmišljamo o njima, da kritički mislimo. Zaista smatram da dete od deset godina može to da uradi”, rekla je Biljana Lajović.

Emili Fink primerom je ilustrovala kakve opasnosti postoje na internetu:

“Devojčica od 16 godina se mesecima dopisivala sa dečkom, koji se predstavljao kao njen vršnjak. Postali su prisni u dopisivanju, a ona mu je čak slala i svoje nage fotografije. Posle nekog vremena ispostavilo se da je dečak zapravo odrasla muška osoba, koja je zahtevala da se devojčica danima eksplicitno snima, skida i šalje takve fotografije, a zatim je ucenjivao da ako to ne uradi, nage fotografije će raširiti po školi I poslati njenim roditeljima. To je samo jedan od primera kako neko može da postane meta predatora, pedofila, manipulatora, koji će iskoristiti naivnost deteta i uvući ga u trgovinu ljudima.”

Dženana Rudonja rekla je da za decu “opasnost dolazi čim počnu da koriste internet”.

To je danas jako rano, a roditelji najčešće nisu upućeni na koji način koriste internet, kako provode vreme, šta je ono što vole Ili ne vole. Samim tim ih vrebaju i različite opasnosti. Deca mogu doći u kontakt sa neprimerenim sadržajem, sa netačnim sadržajem, a to može ostaviti određene posledice po njih I njihovo odrastanje. Vremenom se i same opasnosti menjaju, pa dolazi do vršnjačkog nasilja, gde postaju žrtve nasilja, ili učesnici, počinioci nasilja. Jedan od najopasnijih kontakata jeste kontakt sa nepoznatim osobama”, ispričala je Rudonja.

Glumac Andrija Milošević poručio je gledaocima vebinara – surfujte bezbedno, i bezbedno koristite internet.

“Molim vas da vaše lične podatke, slike i snimke ne šaljete ljudima koje ne poznajete. Ukoliko niste javna ličnost, molim vas da vaše profile zaštitite tako da oni budu zatvoreni i nisu za svakoga”, kaže Milošević.