Konkurs “Oni su heroji” završen je proglašenjem najistaknutijih pojedinaca tokom pandemije koje su predložili njihovi sugrađani, prijatelji ili porodica. Petnaest heroja sa najvećim brojem glasova na sajtu onisuheroji.rs nagrađeni su aviokartama za zemlje Evropske unije.

Na takmičenje u organizaciji Delegacije EU pristigao je veliki broj prijava, iz više od 30 gradova u Srbiji. 100 herojskih priča ušlo je u konkurenciju za nagrade, ali i mnoge druge, koje nisu ispunile formalne uslove konkursa, pokazale su nesebičnu energiju i posvećenost zajednici i time zaslužuju pažnju i zahvalnost.

„Nesebično nam je pomogao u dostavljanju namirnica i lekova. Svaki dan, po kiši i snegu vremenskim uslovima pomagao starijim ljudima koji su bili u karantinu. To je za svaku pohvalu kad postoje tako divni mladi ljudi.“

„Moja sestra je heroj! Hvala joj za svaki dan kad je rizikovala radom u laboratoriji, za hrabrost koju je pokazala pacijentima, porodici, prijateljima, za nesebičnu podršku svima sa kojima je bila u kontaktu, za lepe reči i utehu koje je svima uputila.“

„Pored brojnih obaveza uspešno savlađuje svakodnevne nove obaveze i sve prepreke koje joj se na putu nađu. Poseban razlog zbog kog je prijavljujem na konkurs je što je tokom pandemije pružala besplatnu online pomoć učenicima svih uzrasta i studentima iz različitih gradova koji su nakon njene objave na društvenim mrežama potražili pomoć od nje.“

Ovo su samo neke od zahvalnosti upućenih glavnim junacima malih priča o velikoj hrabrosti.
Upravo zbog toga, zbog izuzetnih priča i velikog broja predloga za heroje koji su pristigli tokom kampanje, Delegacija EU u Srbiji odlučila je da proširi krug nagrađenih za još pet heroja, jer solidarnost je jedna od temeljnih vrednosti Evropske unije od njenog osnivanja.

15 pobednika konkursa dobiće po dve avio karte, a veliku zahvalnost dugujemo kompaniji Er Srbija, partneru Delegacije EU na ovom projektu.

Među prijavljenima nalaze se volonteri, prodavci, komšije, nastavnici koji su držali časove na daljinu, policajci, vojnici, lekari, prodavci, muževi, žene, bake i deke. Oni su u jeku epidemije virusa korona nastavili da rade, svojim sugrađanima olakšali život i malim i velikim, ali pre svega hrabrim, delima ublažili težak period kroz koji smo svi prošli.

Ovo su nagrađeni heroji:

Svim učesnicima se zahvaljujemo na interesovanju i slanju predloga, a posebno herojima koji su bili velika pomoć i podrška u okviru njihove zajednice i koji su mnogim sugrađanima olakšali život tokom pandemije – HVALA VAM.