U Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” u Leskovcu, koja je članica EUTEKA mreže, održano je novo akademsko predavanje u organizaciji EU info kutka iz Niša. O evropskoj i srpskoj kulturnoj baštini, ovom prilikom govorila je doc. dr Jelena Petković, sa departmana za sociologiju Filozofskog fakulteta u Nišu.

Prisutni su imali mogućnost da čuju koliko je srpsko kulturno nasleđe povezano sa evropskim i da taj spoj čini jednu neraskidivu celinu. Čuvanje tradicije i evropske integracije Srbije su procesi koji se mogu paralelno odvijati i po tom pitanju nema nikakve dileme, jedna je od važnijih poruka sa predavanja.

„Iako mi danas ne pripadamo korpusu zemalja koje čine EU, mi smo itekako deo Evrope i naše kulturno nasleđe u značajnoj meri doprinosi evropskom i svetskom nasleđu“ ističe doc. dr Jelena Petković uz podsećanje da se na UNESCO listi nalaze brojni segmenti iz Srbije koji čine materijalnu i nematerijalnu svetsku kulturnu baštinu.

Kako ističe doc. dr Jelena Petković, tradicija sama po sebi je nešto što ima pozitivnu vrednosnu konotaciju, jer nijedna modernizacija ne može da bude ostvarena nezavisno od onoga što smo bili u prošlosti. Ipak, najvažnije u svemu je naći balans – čuvati tradiciju, ali i razvijati kulturu i poštovati nasleđe i vrednosti drugih naroda i drugih zajednica.

U Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” trenutno je otvorena Izložba „Pozdrav iz Srbije“ koja je kreirana kako bi predstavila deo bogatog kulturnog blaga Srbije i mesta u našoj zemlji koja su renovirana uz podršku EU: Tvrđava u Baču, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu, Rajkova pećina kod Majdanpeka, Tvrđava u Pirotu, Crkva brvnara na Zlatiboru, Golubačka tvrđava, Rajačke pimnice, Sinagoga u Subotici i Feliks Romulijana kod Zaječara.

Postavka će u Leskovcu biti izložena do 1. novembra.