Fanger 001 – misija obeležavanja 08/01/2017 Blog Srđan StaletovićSvedočenje o obeležavanju životinja u Srbiji ili “sve što ste želeli da znate o goveđoj šnicli, a niste imali koga da pitate”Oči u oči sa ogromnim bikom, prvi put u životu našao sam se pre 13 godina u blizini Beograda. Stao sam mu uz glavu i gledajući kako s nje sleću, a potom i odleću krupne muve, čuo veterinara kako govori “…težak je tonu i po…mlad je i jak…Rak u horoskopu…”. Do mene ga je doveo proćelavi radnik, štapom zakačenim za alku u sredini njuške. Nije mi bilo svjedeno što ne skida pogled s mene kad sam ga uhvatio za desno uvo. Koji tren kasnije, kroz sredinu tog uha životinje zvanično teške 1.469kg, odmah pored mog prsta – zavijorila se plastična traka s natpisom “0001”. Tog trenutka, veliki bik zanimljivog imena Fanger, postao je prva domaća životinja u Srbiji obeležena i registrovana na način kako to čini čitava Evropa. I tako je počela moderna istorija srpske govedine…Fanger je ušnu markicu dobio u rano leto 2003. na platou Stočarsko veterinarskog centra za reprodukciju i veštačko osemenjavanje „Krnjača“ pred kamerama i foto-aparatima brojnih medija. Domaćini su hvalili njegovo odlično simentalsko poreklo (otac: bik Faust iz cuvene Zanderove linije, a majka Lalinka sa elitne farme iz Pozarevca). Njegovo seme biće pogodno za rađanje rasnih teladi, a Fangeru su predviđali da bi za života mogao da dobije oko 200.000 kvalitetnih naslednika.Od tog letnjeg dana do danas u Srbiji je ušnim markicama obeleženo i registrovano više od 3,5 miliona goveda. Uz pomoć Evropske unije, registrovano je više od 300.000 gazdinstava i uspostavljen je sistem kontrole i praćenja kretanja goveda. “Srbija danas ima sistem za obeležavanje goveda i drugih životinja zasnovan na propisima Evropske unije i odgovarajućim modelima država članica”, kaže Andrej Papić, menadžer projekata u Delegaciji Evropske unije u Srbiji. Inače je iz EU fondova od 2000. godine do danas u Srbiju, na ime pomoći poljoprivredi, uloženo više od 100 miliona evra, od čega 25 u sektor veterine i dobrobiti životinja.Prema podacima Ujedinjenih nacija (2014.) na svetu živi oko 1,3 milijardi goveda. Njihovo praćenje od rođenja, tokom života pa do trenutka dok se od njihovog mesa ne naprave šnicle – bitno je i za vlasnike (stočare) i za industriju mesa (klanice) i za sve potrošače koji žele da uživaju u kvalitetnom, ukusnom, ali i zdravom i ispravnom mesu. Za obeležavanje i praćenje goveda u Srbiji odgovorna je Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Posebnim merama i redovnom kontrolom obezbeđuju da životinje budu zdrave, ispravno lečene, humano čuvane (dobrobit životinja) i pravilno registrovane. Zato se svakom obeleženom govečetu izdaje pasoš za goveda, a Fanger je imao čast da ga dobije sa brojem “0001”.Fanger je inače rođen 17. jula 2003. i suprotno stočarskom iskustvu o životnom veku bikova od 5-6 godina poživeo je do 29. septembra 2014. (punih 11 godina). Kako je bio elitni semenski bik, njegovo seme je prodato farmama u više od 10 zemalja (oko 250.000 doza) usled čega ga je nasledilo oko 200.000 rasnih i zdravih teladi.Opšta industrijalizacija i sveprisutnost hemijskih sredstava u našoj okolini (pa i u proizvodnji hrane) čini proces registracije goveda daleko bitnijim no što se na prvi pogled čini. Svaki vlasnik goveda dužan je da u roku od 7 dana prijavi novorođeno tele kako bi ono bilo ispravno vakcinisano, registrovano i obeleženo, a put govečeta dalje kroz život prate veterinarske inspekcije. Za potrošače, put mesa poznat kao “od njive do trpeze” počinje registracijom govečeta, ubacivanjem njegovih podataka u Centralni registar i daljim praćenjem. Takav pristup omogućava da životinja bude zdrava, ispravno lečena i da šnicle, bifteci i ostalo meso koje se od njih dobije bude zdravo, ukusno i da nije štetno po čoveka.Teško da neko nije okusio onaj čuveni goveđi burger i uz njega tamno, gazirano piće u nekom od restorana širom sveta (jedino se u Indiji, jer Hindusi ne jedu govedinu, on spravlja od ovčetine). Kada su menadžera tog lanca restorana koji svuda u svetu prodaje goveđe burgere pitali “šta je tajna svetskog uspeha vaših burgera” on je rekao “stalnost i dobra govedina”.Kvalitet goveđeg mesa zavisi od onoga čime se životinje hrane, kako se čuvaju, ali i koliko je kvalitetno seme kojim se rađaju nova. Srbija ima više od 900.000 grla goveda i mogla bi svoju šansu za izvozom kvalitetnog mesa da potraži u podacima Eurostat-a da tržištu Evropske unije godišnje nedostaje skoro 800.000 tona goveđeg mesa. Za sada, na tom tržištu, francuska, belgijska i irska govedina uživaju status najkvalitetnijih. – Srđan Staletović je vođa projekta Delegacije EU u Srbiji “Medijske posete Evropskoj uniji” koje sprovodi Britanski savet.