EU info kutak Novi Sad, u saradnji sa Klubom ljubitelja biciklizma „Eko Kurir“, organizovao je edukativnu, biciklističko turističku vožnju kako bi se obeležio Međunarodni dan akcije za reke.

Dvadesetak učesnika na ovom događaju imalo je prilike da proširi svoje znanje i podigne nivo svesti o značaju očuvanja naših reka, sa fokusom na Dunav, kao i o uticaju koji čovekove aktivnosti imaju na reke i prirodu uopšte. Pored sticanja novih informacija o Dunavu i njegovom ekosistemu, učesnici su imali prilike i da se upoznaju sa uličnom umetnošću i muralima koji su oslikani na novosadskim zgradama koje se nalaze uz reku i pomoću kojih su učesnici imali prilike da se upoznaju sa istorijom svog grada, kao i da čuju priče o značenju murala i umetnicima koji su ih oslikavali. 

Nakon izlaska iz grada jedan od ciljeva je bio i upoznavanje sa mestima duž novosadskog priobalja, pogodnim za rekreativno turističke sadržaje, kao i podizanje svesti učesnika o značaju očuvanja prirode i zaštite životne sredine. Dodatno, vožnja je promovisala biciklizam, zdrave stilove života i odgovoran odnos čoveka prema prirodi, ali i pružila priliku učesnicima da uživaju u prolećnom danu i buđenju flore dunavske obale. 

Vožnja je realizovana duž jednog dela međunarodnog biciklističkog koridora EuroVelo 6, koji spaja Atlantski okean i Crno more. Ova ruta duga je oko 4.4000 kilometara i povezuje francuski grad Nant na krajnjem zapadu i rumunsku luku Konstanca, na istoku. Države kroz koje prolazi ovaj biciklistički koridor su: Francuska, Švajcarska, Nemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Bugarska i Rumunija. U Srbiji, EuroVelo 6 počinje kod Bačkog Brega i do Bregova na bugarskoj granici beleži 667 kilometara.  

Prema prognozama Ujedinjenih nacija, do 2050. godine skoro šest milijardi ljudi moglo bi da živi u oblastima u kojima nema dovoljno vode najmanje mesec dana godišnje. Zbog toga je od izuzetnog značaja da u Srbiji sačuvamo i čak pokušamo da popravimo kvalitet voda u našoj zemlji.