Da li ste znali da domaćinstva u proseku troše skoro 50% svojih godišnjih troškova energije na grejanje i hlađenje? Uvođenjem mera energetske efikasnosti u kuće ili stanove, smanjuje se nepotrebna potrošnja energije. Time domaćinstva ostvaruju direktne finansijske uštede. Osim uštede energije i novca, mere energetske efikasnosti poboljšavaju životni standard, te smanjuju emisiju gasova staklene bašte, uključujući i CO2.

Ukoliko vas zanima kakve su mogućnosti za finansiranje energetske efikasnosti za domaćinstva i kako možete doći do manjih računa za struju, pridružite nam se na onlajn predstavljanju programa GEFF (Green Economy Financing Facility) uponedeljak 26. aprila u 18h.

Mogućnosti koje domaćinstvima nudi GEFF program, predstaviće:

– Petar Nikolić (GEFF) – programski uslovi

– Luka Naglić (GEFF) –  tehnički uslovi i tehnološki selektor

– Saša Jablanović (Unicredit banka)i Marko Živanović (Erste banka)  – uslovi finansiranje

Prezentacija će se odvijati preko Zoom platforme i biće dostupna za učesnike koji se registruju putem ovog linka.

O programu:

GEFF na Zapadnom Balkanu predstavlja deo međunarodnog EBRD GEFF programa. GEFF-ovi alati i konsultanti kreditne linije pomažu u donošenju zdravih finansijskih odluka za zelene investicije i tržišne prakse u 24 zemlje – podržavanjem njihove tranzicije ka zelenoj ekonomiji. EBRD je obezbedila sredstva u iznosu od skoro 4,2 milijarde evra, i ovaj program je do sada omogućio da više od 129.000 pravnih i fizičkih lica realizuje svoja ulaganja u oblasti zelene ekonomije, zajednički smanjujući emisiju CO2 za preko sedam miliona tona na godišnjem nivou.

***

Ovo je prva prezentacija u okviru  serijala koji pokreću GEFF, EBRD, WBIF i EU info kutak  Niš s idejom predstavaljanja uslova za fiinansiranje energetske efikasnosti u Srbiji. Teme koje ćemo pokriti ovim serijalom su:

–  Šta donosi novi zakon o energetskoj efikasnosti i programi Evropske unije i EBRD  

– Krediti i podsticaji za energetsku efikasnost za domaćinstva / mala i srednja preduzeća

– Mogućnosti finansiranja za prodavce energetski efikasnih tehnologija

– Kako da izaberete energetski efikasne tehnologije za domaćinstva / mala i srednja preduzeća