Pojmovnik EU

Preuzmitepdf [ 9,45 MB ]

 

 

 

 

Evropska godina kulturnog nasleđa – pozdrav iz Srbije

U brošuri „Evropska godina kulturnog nasleđa – pozdrav iz Srbije“ predstavljena su mesta kulturnog nasleđa čije očuvanje i/ili obnovu je pomogla Evropska unija: Golubačka tvrđava, Bač, sinagoga u Subotici, i mnoga druga, od severa do juga, koja su deo i nacionalnog ali i evropskog blaga. O nasleđu u Srbiji, zajedničkom evropskom nasleđu i Evropskoj godini kulturnog nasleđa pišu Irina Subotić, Asja Drača Muntean, Jugoslav Pantelić i drugi predstavnici nacionalnih institucija.

Preuzmitepdf [ 7,43 MB ]

Upoznajte Evropsku uniju

Kao i građani drugih zemalja koje se otisnu putem EU, i građani u Srbiji pitaju se šta će EU za njih značiti. Jedni EU vide samo kao “birokratsku organizaciju”, dok drugi žele da saznaju više o tome šta bi oni pojedinačno, kao i Srbija u celini, mogli da dobiju od pristupanja Evropskoj uniji. Nadamo se da će ova kratka brošura doprineti boljem razumevanju Evropske unije i procesa pristupanja Srbije, kao i da će osvetliti neke od uvreženih “mitova”. Nadamo se i da će čitaoci uživati u karikaturama sa konkursa organizovanih u Srbiji 2013. i 2014. godine.

Preuzmite srpsku verziju pdf [ 47,4 MB ] engleska verzija  [ 4,23 MB ]

SOLIDARNOST NA DELU

Preuzmite verziju na srpskompdf [ 3,36 MB ]

Preuzmite verziju na engleskom [ 2,69 MB ]

 

 

 

RASTEMO ZAJEDNO 2

Preuzmite verziju na srpskompdf [ 3,29 MB ]

Preuzmite verziju na engleskom [ 3,21 MB ]

 

 

 

AGENDA POVEZIVANJA

Sufinansiranje investicionih projekata na Zapadnom Balkanu u 2015. godini

Preuzmite pdf [ 7,12 MB ]

 

 

 

 

ZBORNIK najboljih master radova o EVROPSKOJ UNIJI

Urednik izdanja: doc. Dr Bojan Kovačević, Fakultet političkih nauka u Beogradu

Publikacija sadrži devet radova nastalih na osnovu najboljih magistarskih i master teza studenata Fakulteta političkih nauka koji su odbranjeni u poslednjih nekoliko godina.

Preuzmite pdf [ 1,82 MB ]

 

 

Pregovaračka poglavlja / 35 koraka ka Evropskoj uniji

Drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje

Drugo, izmenjeno i dopunjeno izdanje brošure napisano je u saradnji sa Pregovaračkim timom za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Šef Delegacije EU u Republici Srbiji, ambasador Majkl Devenport poručio je čitaocima, između ostalog: „Nadam se da će vam ova brošura pomoći da se uspešno snađete u ‘svetu’ pregovora i pravnih tekovina Evropske unije“, dok je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji u uvodnoj reči napisala: „…redovi ove brošure, pored onovnih informacija o pravnim tekovinama i standardima, sadrže i koristi koje Srbiji donosi proces pristupanja za svako poglavlje ponaosob“.

Preuzmite pdf [ 3,5 MB ]

 

Rastemo zajedno

Najuspešniji projekti koje EU finansira u Srbiji

Brošura „Rastemo zajedno” koja je pred Vama, prikaz je nekih od najuspešnijih projekata koje je Evropska unija finansirala u Srbiji. Ovo je samo izbor od velikog broja projekata koji se trenutno sprovode ili su već sprovedeni širom zemlje. U ovom trenutku se sprovodi više od 600 projekata u širokom spektru sektora, a u korist svih građana Srbije. Ti projekti predstavljaju srž podrške EU reformama koje je Vlada Srbije obećala da će sprovesti na putu ka Evropskoj uniji. – Majkl Devenport

Preuzmite pdf [ 2 MB ]

 

Growing Together

Most Successful EU Funded Projects in Serbia

The brochure you have in your hands, “Growing Together”, describes some of the most
successful projects funded by the European Union in Serbia. It is only a selection from
the very large number of projects implemented or in the process of implementation
across the country. Currently, there are over 600 on-going projects covering a wide
range of sectors, for the overall benefit of Serbian citizens. These projects provide the
core of the EU is support for reforms which the Serbian Government has pledged to
take forward on the path to the European Union.
– Ambassador Majkl Devenport
Head of the EU Delegation to the Republic of Serbia

Download pdf [ 6,5 MB ]

Pregovaračka poglavlja – 35 koraka ka Evropskoj Uniji

EUIC
Izdavanje ove brošure poklapa se sa održavanjem Prve međuvladine konferencije između Evropske unije i Srbije, 21. januara 2014. godine, što formalno označava početak pristupnih pregovora. Ti pregovori određuju kako i kada će Srbija usvojiti pravne tekovine Evropske unije kako bi mogla da se pridruži Evropskoj uniji.

Preuzmitepdf [ 2,14 MB ] engleska verzija  [ 2,14 MB ]

 

Pitanja i odgovori o Evropskoj uniji

EUIC
Deset najčešćih pitanja o Evropskoj uniji. Ko odlučuje o pristupanju Srbije Evropskoj uniji? Na koji način EU pomaže Srbiji i zašto? Šta su to evropske integracije? Šta integracija znači za mene?

Preuzmite pdf [ 2,6 MB ] engleska verzija  [ 2,14 MB ]

 

Želite da znate više?

EUIC
Cilj EU unfo centra jeste da se približi građanima i da im ponudi ono što zaista žele da saznaju. Pružamo informacije na licu mesta, preko interneta, štampane informacije u biblioteci EU.

Preuzmitepdf [ 1,6 MB ]

 

EU Info mreža u Srbiji

EUIC
Sve što ste želeli da znate o Evropskoj uniji! Imate pitanja o Evropskoj uniji, njenoj istoriji i politikama? Interesuju vas programi za mlade i mogućnosti za studiranje u zemljama EU? Želite da znate više o tome koje su prednosti članstva u EU za građane? Koji su kriterijumi za članstvo u EU?

Preuzmitepdf [ 1,6 MB ]