Prezentacija jubilarnog 10. izdanja “Evropskog dnevnika” održana je u Matičnoj biblioteci “Svetozar Marković” u Zaječaru, koja je jedna od članica mreže EUTEKA.

O ovogodišnjoj publikaciji i brojnim aktuelnim evropskim temama razgovarali su učenici i profesori zaječarskih srednjih škola. Oni su ujedno mogli da se upoznaju i sa konkursom “Evropa i ja”. Za pobednike je predviđeno putovanje u jednu ili više zemalja EU sredinom maja.

Profesorka sociologije i građanskog vaspitanja Dragana Rašić kaže da učenici kroz publikaciju mogu da se upoznaju sa specifičnostima država članica EU, ali i o procesu pridruženja Srbije.

„Ja kao nastavnik ovaj dnevnik koristim u nastavi pre svega kada govorimo o građanskom vaspitanju i mogu da kažem da je izuzetno važan segment jer govori o Evrposkoj uniji i o tome kako je nastala, ko su članice zemlje, a s druge strane ruši malo te stereotipe i predrasude koje mi imamo kao narod prema Evropskoj uniji i na neki način mlade oblikuje kao buduće građane Evropske unije, jer svakako jeste cilj da se jednog dana i Srbija pridruži zajednici ujedinjene Evrope“, istakla je Rašić za Zaječar Online.

Sa srednjoškolcima je pričao i njihov vršnjak Nikola Trajković, koji je već društveno aktivan i preneo je svoja iskustva o dosadašnjim učešćima u Erazmus + projektima.

„2018. godine vodio sam kao asistent koordinator jedan projekat u „Dečijem centru“ o borbi protiv korupcije. Projekat se odnosio na mlade iz Zaječara i Varaždina i zajedno smo proveli 10 dana u Donjem Milanovcu. Bilo je ovo neverovatno iskustvo. Mnogo toga smo naučili zajedno u grupi pre svega šta je inkluzija. Tako da su to bili neki neočekivani aspekti neformalnog učenja  koje smo stekli tokom celog programa“, kaže Trajković.

KONKURS “EVROPA I JA” TRAJE DO 31. JANUARA. Vise na sajtu www.evropskidnevnik.rs.