Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici u intervjuu za RTS.

Voditeljka Sanja Babić: “U Srbiji je odjeknula izjava predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da se uvodi zabrana izvoza medicinske opreme iz Evropske unije. U danima koji su usledili, postalo je jasno da i sama Komisija a i brojne članice Unije smatraju da u bilo kojim restrikcijama, Zapadni Balkan treba smatrati delom Evrope.

U intervjuu za RTS, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici pojašnjava da nije reč o zabrani već o državnoj kontrol izvoza, i da Brisel već traži načine da Srbiji pomogne kao što je to činio i u svim ranijim kriznim situacijama. Štaviše, podseća Fabrici, Srbija je korona virus dočekala spremnija nego mnoge zemlje baš zahvajući pomoći Unije. Donacijama je oobnovljeno 20 kliničkih centara, Institut za virusologiju Torlak, kupljena je oprema Infektivnoj klinici, a u 122 vozila Hitne pomoći od 250 koliko nam ih je donirala Unija, postoje danas tako dragoceni respiratori.”

Ambasador Sem Fabrici: “Evropska unija koordinira sve mere kojima se smanjuje rizik od korona virusa i štite životi ljudi i država, ekonomija. Evropski savet je juče na video konferenciji odlučio o merama za suzbijanje epidemije, o mobilisanju svih snaga za proizvodnju i nabavku važnih stvari kao što su maske, respiratori i medicinska oprema, kako bi sve to stiglo gde je najpotrebnije.

Dogovoreno je kako će da reaguju Evropska centralna banka i budžet Unije da podrže privredu. Takođe je organizovana evakuacija za građane Unije koji žele da se vrate kući iz pogođenih područja. Pokazali smo visok stepen solidarnosti i shvatanja da samo ako se držimo zajedno, možemo da prevaziđemo ovu tešku krizu koja pogađa svet.”

Novinar RTS-a Bojan Brkić: “Da li se bilo koja od pomenutih mera odnosi na zemlje kandidate, gde je tu Srbija, da li će moći da se uključi u te mehanizme i kakvu pomoć može da očekuje od Unije?”

Ambasador Fabrici: “Evropska unija je već aktivirala razne postojeće mehanizme da pomogne zemljama na Zapadnom Balkanu, a posebno Srbiji. Prvo smo za Srbiju aktivirali sistem civilne zaštite koji omogućava Srbiji da od drugih članica zatraži pomoć. Taj sistem je radio i u ranijim kriznim situacijama kao što su bile poplave. U oblast zdravstva, centar za kontrolu bolesti u Briselu ponudio je Srbiji svu svoju ekspertizu u borbi protiv ovog virusa. Ono što je rečeno prethodnih dana, da Srbiji nije omogućeno da kupuje opremu u Uniji nije tačno.

 

Može se prodavati izvan Unije, samo je potrebno odobrenje zemlje u kojoj se tražena roba proizvodi. To je učinjeno zato što su neke zemlje izvan Unije, od kojih je Evropa kupovala medicinsku opremu uvele zabranu izvoza, pa da ne bi bilo nestašica u Evropi, morali smo da uvedemo kontrolu odliva te robe.

I na kraju, pomoći ćemo i ekonomski. U stalnom smo kontaktu sa Vladom Srbije da vidimo kako možemo brzo, efikasno i na najbolji način da usmerimo 200 miliona evra iz pretpristupnih fondova u mere za podršku srpskoj privredi. Čim dobijemo neki pregled od srpskih vlasti, delovaćemo. Trenutno se čini da će najveća pomoć biti potrebna malim i srednjim preduzećima, koja sada imaju problema da rade i mi ćemo se svakako tu angažovati, ali smo otvoreni za sve predloge srpske vlade kako možemo da pomognemo.

Dakle, radimo i sa članicama Unije i sa kandidatima da zajednički prevaziđemo okrizu. Ako smo zajedno, ako radimo zajedno, i u krajnjem slučaju, ako patimo zajedno, lakše ćemo izaći iz ove situacije.”