Od 4. do 7. septembra 2018. godine 13 srednjoškolaca i srednjoškolki odnosno 13 đaka generacija iz srednjih škola sa teritorije opštine Stari Grad imalo je priliku da poseti Brisel, a njima su se na ovom putovanju pridružila i dva člana Veća Opštine Stari Grad.

U okviru ovog putovanja imali su jedinstvenu priliku da upoznaju institucije Evropske unije (EU) i način njihovog funkcionisanja, kao i da saznaju nešto više o različitim programima za mlade koje sprovodi EU. Takođe, imali su mogućnost da istražuju zajedničko evropsko kulturno nasleđe kroz posete muzejima.

Kada su u pitanju institucije EU, učesnici studijske posete su posetili Generalni Direktorat za Obrazovanje, omladinu, sport i kulturu u okviru Evropske Komisije. Sa gospođom Johansen i gospodinom Balartom su razgovarali o različitim programima EU za mlade kao što su programi vololontiranja sada u okviru European Solidarity Corps programa, ali i o različitim programima studiranja i razmena kroz implementaciju Erazmus+ programa. Kroz interaktivnu igricu učesnici su na predavanju o Erazmusu+ imali priliku da pokažu svoja znanja o EU kao i da diskutuju o prioritetima Strategije za mlade EU za period 2019 – 2027. Posetili su i Evropski parlament gde su čuli nešto više o nastanku parlamenta, njegovom razvoju, kao i o političkim grupacijama koje postoje u istom.

Pored zvaničnih institucija EU, učesnici studijske posete su posetili i omladinske i think tank organizacije. U OBESSU-u krovnoj organizaciji unija srednjoškolaca Evrope su saznali nešto više o omladinskom aktivizmu i značaju učeničkih parlamenata, te razgovarali sa gospodinom Milošem Stankovićem o projektima koje ova organizacija implementira, a u vezi su sa mladima i njihovom participaciju u okviru lokalne zajednice. Za kraj studijske posete učesnici su imali priliku da u Wilfried Martens Centru za evropske studije nauče nešto više o think tank organizacijama u EU i istraživačkim procesima.

S obzirom da su đaci generacija dolazili iz različitih gimnazija i srednjih stručnih škola, u okviru studijske posete imali su mogućnost da posete različite muzeje. Tako su posetili i naučili nešto više o stripovima u muzeju stripa, dok su u muzeju automobila imali priliku da saznaju nešto više o razvoju automobilske industrije i saobraćaja. U vojnom muzeju Belgije imali su mogućnost da vide različite postavke od celokupne vazduhoplovne do vojnih uniformi iz različitih delova Evrope. Posetili su i muzej lepih umetnosti, muzej muzičkih instrumenata gde su uživali u zvucima instrumenata starim i po nekoliko vekova, dok su u priorodnjačkom muzeju imali priliku da vide fosile stare po nekoliko miliona godina. Za kraj, s obzirom da je Belgija poznata po proizvodnji najkvalitetnije čokolade, posetili su muzej čoklade i učestvovali u radionici ručnog pravljenja iste.

Poseta je u sklopu višegodišnje saradnje Delegacije Evropske unije u Srbiji i opštine Stari Grad.a realizovana putem EU projekta „Posete institucijama i državama članicama Evropske unije “ .

Testimonials:

Sara Lukić, đak generacije, Sportska gimnazija : Putovanje je bilo odlično organizovano. Mnogi muzeji za koje sam mislila da me neće interesovati su mi, bas naprotiv, bili jako zanimljivi. Mnogo toga sam saznala o EU tokom ove posete tako da smatram da je ovakvo putovanje odličan vid nagrade za najbolje srednjoškolce!

Ana Marija Užarević, đak generacije, Vazduhoplovna gimnazija: Na grupnom putovanju koje je bilo nagrada za mnoštvo nasih uspeha smo dokazali da pamet i lepota idu zajedno ruku pod ruku. Različita interesovanja, afiniteti, želje i mogućnosti ujedinjeni u grupi odgovornih i uspešnih mladih ljudi odisala su briselskim ulicama. Druženje i edukacija istovremeno izrodila su kvalitetna prijateljstva praćena duhovitim razgovorima. Brisel će ostati upamćen po našim osmesima!

Jovana Vlajković, đak generacije, Prva ekonomska škola: Studijsko putovanje u Brisel je bilo jedno nezaboravno putovanje, čije su posete evropskim institucijama i muzejima bile veoma poučne i inspirativne. Organizacija, kao i vodiči, su bili divni. Zahaljujem Vam se na ovoj prilici!

Vesna Prijović, đak generacije, Tehnička škola Drvo art :Bilo je nestvarno.Obišli smo prelepa mesta,naucili i videli  mnogo interesantnih stvari.Hvala vam na ovako divnom putovanju.