Šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije (EU), Štefen Hudolin boravi 29. i 30. Septembra u Bojniku, Lebanu, Vranju i Bujanovcu i obilazi projekte koje finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, a koji doprinose razvoju infrastrukture, podsticaju konkurentnosti lokalnih ekonomija i otvaranju novih radnih mesta, kao i unapređenju socijalne inkluzije i dobrog upravljanja.

Hudolin: Zaštita od poplava među prioritetima EU

Tokom provog dana posete jugu Srbije, Štefen Hudolin obišao je u opštini Bojnik radove na zaštiti od erozije sliva Puste reke.  Radove koji obuhvataju izgradnju antierozivnih pregrada na teritoriji opština Bojnik, Lebane i Prokuplje finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES sa 200.000 evra.

Kako je istakao EU pomaže Srbiji ne samo u obnovi i sanaciji štete od poplava već ulaže značajna sredstva i u mere prevencije.

„Zaštita od poplava je među prioritetima Evropske unije kada je u pitanju razvoj Srbije. Izgradnjom antierozivnih pregrada štite se meštani i njihova imovina od poplava, ali se doprinosi i neometanom razvoju ovog kraja zemlje“, rekao je Štefen Hudolin.

Projekat se sprovodi u saradnji sa niškim Vodoprivrednim centrom Morava” i obuhvata izgradnju šest pregrada na kritičnim tačkama u opštini Bojnik, pet na teritoriji Prokuplja, kao i na dve lokacije u opštini Lebane.

Izgradnja antierozovnih pregrada se već pokazala kao efikasan sistem zaštite od poplava u zapadnoj Srbiji, u slučaju reke Raške i njenih pritoka, jer su one spasile grad Novi Pazar od poplava 2014. i 2016. godine. Ulaganje u preventive  mere zaštite od poplava se višestruko isplati i smanjuje troškove sanacije štete“, istakao je menadžer Evropskog PROGRESa Grem Tindal.

„Usled obilnih padavina tokom proleća i jeseni često se reka izlivala, ugrožavala stanovništvo, i plavila poljoprivredno zemljište. Pregrade koje se grade će biti efikasna brana od poplava, erozija i klizišta”, rekao je predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović.

Preduzetništvo koje rešava socijalna pitanja

jug-srbije-2

Prilikom posete Lebanu, šef II sektora opreacija Delegacije EU, Štefen Hudolin je obišao „Radansku ružu“, prvo socijalno preduzeće u Jablaničkom okrugu koje je osnovanao sredstvima Evropske unije i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRESa. Projekat su zajedno realizovali Udruženje žena „Ruža“ i opština Lebane, dok su donatori obezbedili skoro 20.000 evra za renoviranje i opremanje prostorija u kojima sada privređuju žene iz socijalno najugroženijih grupa.

Hudolin je istakao da projekti poput ovoga na pravi način pokazuje najbolje evropske vrednosti – uključivanje ranjivih grupa, partnerstvo između nevladinog sektora, lokalnih samouprava i međunarodne zajednice.

„Socijalno uključivanje je jedan od osnovnih principa koje promoviše Evropska unija, a ovaj projekat predstavlja uključivanje po evropskim standradima, jer su ranjive grupe uključene u radne tokove, a svi bolje razumemo prepreke koje mogu da stoje na putu ka inkluziji i znamo kako da ih prevaziđemo. Ponosni smo kada vidimo kako ovaj vid podrške Evropske unije doprinosi lokalnim zajednicama”, dodao je Hudolin.

Ono što je posebno važno je da smo ostvarili pravi cilj socijalnog preduzetništva – a to nije samo profit, već rešavanje važnih socijalnih pitanja, kao što je u ovom slučaju nezaposlenost među ranjivim grupama“, rekao je menadžer Evropskog PROGRESa Grem Tindal.

Broj žena iz Lebane koje u „Ruži“ imaju stalni posao se sa pet povećao na 13, a još njih 20 su povremeno angažovane, ostvarujući tako prihode za sebe i svoje porodice.

„Razvili smo dobar model za socijalno preduzeće, i ono što nas očekuje u narednom periodu jeste da se izborimo za Zakon o socijalnim preduzećima, kako bi pomogli njihov razvoj i opstanak na tržištu“, rekao  je Predrag Stošić, direktor preduzeća „Radanska ruža“.

„Uz novu podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske u iznosu od 15.000 evra planiramo da razvijamo organsku proizvodnju u pet domaćinsta tako što ćemo organizovati obuku i nabaviti opremu, a obezbedićemo i stabilan plasman naših proizvoda, poput ajvara ili džema od šipuraka“, navela je predsednica Udruženja „Ruža“, Slobodanka Pavlović.

Standardi dobre poljoprivredne prakse

jug-srbije-3

Prvi dan posete jugu Srbije, šef II sektora operacije Delegacije EU, Štefen Hudolin je završio obilaskom preduzeća za otkup, preradu i distribuciju šumskih i poljoprivrednih proizvoda „Strela Klajić“. Ovo preduzeće je kroz podršku koju su Evropska unija i Vlade Švajcarske pružile Regionalnom voćarskom klasteru južne Srbije, u iznosu od 30.000 evra, unapredilo energetsku efikasnost u proizvodnji. Takođe, preko Evropskog PROGRESa, uvešće standard dobre poljoprivredne prakse GLOBAL GAP  koji će „Streli“ omogućiti  da se širi na nova tržišta, dok će potrošači biti sigurni u bezbednost proizvoda.

Drugog dana posete, 30. septembra, šef II sektora operacija Delegacije EU Štefen Hudolin će posetiti Vranje i Bujanovac.

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.