Ambasador Francuske u Srbiji, Žan Lui Falkoni, u poseti Novom Sadu, nakon zakazanih bilateralnih sastanaka sa lokalnim vlastima kao i sa partnerima Francuskog instituta u Srbiji, posetio je i novosadski EU info kutak.

U neformalnom razgovoru sa predstavnicima novosadskih udruženja i nevladinih organizacija koji se bave pitanjima i temama EU, kulturom i civilnim društvom, ambasador se dotakao nekih važnih tema koji se tiču Srbije, ali i Novog Sada.

Na samom početku Falkoni je održao kratku prezentaciju o perspektivi saradnje Srbije sa Francuskom, te njene podrške ulasku Srbije u EU. Na tom putu jedna od bitnih spona svakako je saradnja na polju kulture. Upoređivanje francuske i srpske percepcije mladih o EU i njenoj budućnosti, jedna je od glavnih tema, imajući u vidu da je Novi Sad ovogodišnja Omladinska prestonica Evrope, a titulu predaje francuskom gradu Amiens. U razgovoru sa predstavnicima Opensa dotakli su se izazova koji čekaju sledeću prestonicu.

Novi Sad je takođe i Evropska prestonica kulture, te se razgovor nastavio u pravcu debate o perspektivama, prednostima i projektima koje Novi Sad ima i gradi u budućnosti na polju kulturnih politika.

Neformalni razgovor završio se u francuskom stilu, uz degustaciju njihovog čuvenog sira.

Događaj je organizovao Francuski institut u Srbiji u saradnji sa EU info kutkom u Novom Sadu.