Mobilnost studenata, studiranje u inostranstvu i iskustva onih koji su se u tome već oprobali bile su teme Erasmus+ chat-a, koji je u sredu 4. aprila organizovao novosadski EU info point u saradnji sa studentskom organizacijom Erasmus student network Novi Sad.

Erasmus+ je program Evropske komisije iz kog se finanisraju projekti za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. U polju obrazovanja program se posebno fokusira na studentsku mobilnost, koja je sve popularnija i među studentima u Srbiji.

O pravilima i procesu prijavljivanja, te o dokumentaciji i pravima i obavezama studenata na razmeni, govorila je Jovana Joksimović koja je sa prisutnima podelila i svoja iskustva sa studentskih razmena.

„Odlazak na razmenu i boravak u drugoj zemlji nije nikakav bauk, a razmena je iskustvo koje se pruža jednom u životu, nešto drugačije, nešto što menja život, menja nas, menja pogled na svet. Nemojte se plašiti i nemojte oklevati, jer vreme prolazi i nemojte biti lenji, nego idite u Kancelariju za međunarodnu saradnju na vašem fakultetu i vidite kakve mogućnosti vam se pružaju, pakujte se i krenite“, rekla je ona.

Za dodatne informacije o Erasmus+ programu, studenti se mogu obratiti na Fejsbuk stranice ESN Srbija, ESN Novi Sad i ESN Niš.