EU za E-zdravlje – veću dostupnost zdravstvenih usluga i efikasniji zdravstveni sistem

Od proleća 2015. godine, pacijenti u kruševačkoj bolnici moći će brže i jednostavnije da dođu do zdravstvenih usluga zahvaljujući jedinstvenom informacionom sistemu vrednom 200 hiljada evra u okviru programa koji finansira Evropska unija. U praksi bi to trebalo da znači da pacijentu neće biti potreban uput na papiru, već će biti poslat elektronskim putem, a pacijent može da zakaže pregled kod specijaliste i SMS-om ili slanjem elektronske pošte.

Krusevac_zdravstvo-1

Kada bude došao kod specijaliste, ni pacijent ni lekar se više neće opterećivati  papirologijom: svi uputi za dalje pretrage biće slati elektronskim putem, a tako će stizati i rezultati nazad u ordinaciju lekara.

Projekat Integrisani zdravstveni informacioni sistem (EU-IHIS) finansira Evropska unija sa 2,5 miliona evra iz pretpristupnih IPA fondova. Ovaj projekat predviđa uvođenje jedinstvenog bolničkog informacionog sistema u 19 zdravstvenih ustanova u Srbiji, kao i razvoj elektronskog zdravstvenog dosijea pacijenata.

Opšta bolnica u Kruševcu samo je jedna od ukupno 15 zdravstvenih ustanova u kojima je projekat EU-IHIS uveo bolničke informativne sisteme (BIS) od početka implementacije do kraja novembra 2014. godine.

Opšte bolnice u Čačku, Pirotu, Kikindi, Smederevu, Pančevu, Paraćinu, Ćupriji, Somboru, Prokuplju dobile su isti informativni sistem, kao i  Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, Institut za reumatologiju – „Beograd”, Univerzitetska dečja klinika, te Kliničko-bolničke centri (KBC) Zvezdara i Bežanijska kosa.

U toku je uvođenje u Institutu za ortopedsku hirurgiju – „Banjica”, KBC Zemun, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku – „Beograd”i internističkim granama Kliničkog centra Kragujevac.

Projekat IHIS treba da omogući pacijentu dobijanje elektronskog zdravstvenog dosijea, a zdravstvenim radnicima lak pristup podacima.

U budućnosti će i pacijenti moći da se direktno uključe u eZdravlje, za šta je potrebno postići puni obuhvat i sistemski urediti ovakav pristup. Tada će pacijent imati uvid u svoj medicinski dosije u kome će moći da prati sve svoje interakcije sa zdravstvom, i koji će mu pružati uvid u zdravstveno stanje, kao i aktuelne i ranije dijagnoze i terapije.

U toku je probno korišćenje elektronskog zdravstvenog dosijea (eng. Electronic Health Record – EHR) u uključenim zdravstvenim ustanovama, kao i dalja unapređenja ovog sistema, koji se ozvaničava kroz novi Zakon o zdravstvenoj dokumentaciji i evidencijama u oblasti zdravlja.

Krusevac_zdravstvo-2

BIS koji se uvode su razvijeni kroz projekte Svetske banke. Kako bi se omogućilo što obuhvatnije korišćenje BIS-a Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji je donirala dodatnih 1,240 računara i 940 štampača namenjenih zdravstvenim ustanovama, korisnicima projekta.

Kruševačka bolnica, koja je prethodno uvela sličan sistem na odeljenju hirurgije 2005. godine,  konkurisala je za sredstva pretpristupnih IPA fondova da bi ceo zdravstveni sistem bio opremljen najsavremenijim informatičkim programima.

Da bi IHIS sasvim zaživeo, potrebno je da ga uvedu i druge zdravstvene ustanove. Jedan od ciljeva ovog projekta je i da omogući administrativnoj službi da proveri rad zaposlenih, popunjenost ustanove, dužinu lečenja pacijenta, kao i bolju organizaciju radnih aktivnosti.

Krajnji cilj projekta je unapređenje zdravstvene zaštite pacijenata i javnog zdravstvenog sistema, kao i racionalno korišćenje sredstava i ljudstva.

“Program je lagan za savladavanje i posebno značajan jer smanjuje administraciju. Na primer, meni je potrebno minut i po vremena da podatke iz zdravstvene knjižice upišem u protokol, dok mi je za obradu kroz sistem dovoljno deset sekundi”, kaže Jelena Budimčić, administrativna sestra u ortopedskoj ambulanti bolnice u Somboru.

Evropska unija, zajedno sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije, realizuje ovaj projekat koji sprovode Regionalna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije za Evropu (WHO) – Kancelarija u Srbiji, uz administrativnu podršku Kancelarije UN za projektne usluge (UNOPS).

Projekat će trajati do 2015. godine i koristiti dosadašnja pozitivna iskustva i rezultate prethodnih projekata Evropske unije i Svetske banke u ovoj oblasti.

Više o projektu: www.eu-ihis.rs