Evropska unija obnovila je 15 škola oštećenih u poplavama u maju 2014. godine, u šta je uložila 1,8 miliona evra iz Programa pomoći poplavljenim područjima. Obnovljene su osnovne i srednje škole, kao i jedan vrtić, u Obrenovcu, Svilajncu, Paraćinu i Šapcu. Najviše škola obnovljeno je u Obrenovcu: tri osnovne i tri srednje škole, kao i jedno istureno odeljenje. U obnovu obrenovačkih škola – radove na čišćenju, građevinske radove, kupovinu nameštaja i učila – uloženo je više od 860.000 evra. Obnova je počela u najviše oštećenoj Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“, koju pohađa oko 1.500 đaka, a u kojoj su bili poplavljeni prizemlje i sve učionice, biblioteka, prostorije za celodnevni boravak dece, kuhinja, kancelarije i sala za fizičko vaspitanje.

EU-pomoc-Posavski-partizani-pre-i-posle-obnove

Foto: Program pomoći poplavljenim područjima

Slična oštećenja prerprela su i druge obrenovačke škole: OŠ „Posavski partizani“ čija je obnova trajala sedam meseci i Osnovna škola „Jefimija“, u čijoj su obnovi, završenoj već u oktobru 2014, osim EU učestvovali i drugi donatori. U naselju Poljane privodi se kraju izgradnja odeljenja Osnovne škole „Draževac“, za 30 đaka. U srednjoj Poljoprivredno-hemijskoj školi obnovljeno je prizemlje, odnosno pet kabineta za stručne predmete i sala za fizičko vaspitanje. Obnovljene su i Tehnička škola i Gimnazija, za koju je najpre izrađena geomehanička studija zbog potonuća podne ploče u poplavama. Većina škola bila je obnovljena već za prvu školsku slavu nakon poplava; jedino Gimnazija u Obrenovcu obnovljeno izdanje otvara na Svetog Savu 2016. godine.

I škole u drugim gradovima oštećene u poplavama školsku slavu dočekuju obnovljene. U Šapcu su to tri osnovne škole: OŠ „Stojan Novaković“, OŠ „Laza Lazarević“ i OŠ „Jevrem Obrenović“, čiju je obnovu EU podržala sa više od 50.000 evra, kao i srednja Stručna hemijska i tekstilna škola. U Paraćinu su rekonstruisane Tehnološka škola, u kojoj nastava nije uopšte mogla da bude držana zbog velikih oštećenja, kao i Mašinsko-elektrotehnička škola. EU je za radove i nabavku novih učila u te dve škole izdvojila 182.000 evra. U Svilajncu su obnovljene Srednja škola „Svilajnac“ (obuhvata Gimnaziju i Tehničku školu), kao i istoimena Poljoprivredna škola, ali i vrtić „Dečja radost“, uz saradnju EU sa drugim donatorima i partnerima.

Ukupno 13.136 dece, učenika i profesora u ta četiri grada sada ima bolje uslove za rad.

Osim obnove škola, kroz Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima koji je finansiran sa 30 milona evra obezbeđenih iz IPA pretpristupnih fondova izgrađena je 161 kuća, obnovljeno je 888 oštećenih domaćinstava, pomoć je dobilo 23.816 poljoprivrednika i 545 preduzetnika i malih preduzeća, obnovljen je sistem za vodosnabdevanje Trstenika i rekonstruisano 12 kilometara puta Korenita-Krupanj.

eu-pomoc-svilajnac

Foto: Program pomoći poplavljenim područjima

Od 2003. godine, EU je Srbiji za reformu sektora obrazovanja na svim nivoima donirala 74 miliona evra.

Tekst je objavljen u dnevnom listu Danas