Tokom posete Beogradu, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani učestvovao je na konferenciji “EU-Srbija 2018: Investicije, rast i zapošljavanje”.

Na samom otvaranju ovog skupa svečano je potpisan finansijski ugovor između Srbije i Evropske investicione banke kojim se obezbeđuju bespovratna sredstva i kredit za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad, kao i sporazuma o grantu koji je zaključen između Razvojne banke Saveta Evrope i Republike Srbije u vezi sa Regionalnim stambenim programom.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sporazum o obezbeđenju 44.666.200 evra bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš – Dimitrovgrad, na deonici od Sićeva do Dimitrovgrada.

Ona je sa potpredsednikom EIB Dariom Skanpijekom potpisala i sporazum o 28.375.540 evra bespovratnih sredstava za radove na elektrifikaciji i signalizaciji na železničkoj obilaznici oko Niša i na deonici Sićevo – Dimitrovgrad.

Ministar finansija Dušan Vujović je sa Skanpijekom potpisao ugovor o kreditu EIB od 134.000.000 evra za modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je sa viceguvernerom Razvojne banke Saveta Evrope sporazum o donaciji, kojom se Srbiji daje donacija od 18 miliona evra za regionalni program stambenog zbrinjavanja izbeglica.

Tajani: Srbija u regionu vodeći kandidat za članstvo u EU

Na otvaranju konferencije premijerka Ana Brnabić je poručila da „Vlada Srbije gleda dalje u budućnost, kako bismo se prilagodili promenama koje su neminovne, velike i brze i koje donose nove tehnologije”.

Kako je istakla, Srbija je atraktivna zemlja za strane investicije i da bi se nastavili dobri rezultati iz prethodnog perioda potrebno je dalje unapređivati poslovno okruženje i kreirati ambijent u kome se obezbeđuje privredni rast.

Govoreći o ekonomskoj saradnji sa EU, Brnabić je podsetila da je to najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je robna razmena u poslednjih pet godina povećana za 47 odsto, i izvoz za čak 80 odsto, s tim da je drastično nabolje promenjena struktura, jer su 87 odsto industrijski proizvodi.

FoNet

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani ocenio je da je, zahvaljujući provedenim reformama, Srbija među zemljama regiona vodeći kandidat za članstvo u EU i da je moguće da, zajedno sa Crnom Gorom, “pre 2025. godine bude članica”.

On je rekao da mu je drago što poslednja istraživanja javnog mnenja pokazuju da je više od polovine stanovništva Srbije za članstvo u EU, kao i da je, nakon današnjih razgovora sa državnim vrhom, “optimističniji nego juče”.

“Srbi su Evropljani, kao i stanovnici država članica EU. Ovde (u Beogradu) smo u Evropi, nismo izvan Evrope, Srbija ima evropski identitet”, konstatovao je Tajani.

On je dodao da EU može da pomogne da u Srbiju dođu nove investicije i da se time podigne rast bruto domaćeg proizvoda, a najbolji način za to je ojačavanje malih i srednjih preduzeća.

“Bez toga je nemoguće imati nova radna mesta”, ukazao je Tajani.