Na prvom Medijskom prelistavanju u 2021. godini, gošća EU info kutka Niš bila je Ana Stamenković, novinarka RTS-a, specijalizovana za izveštavanje iz oblasti zdravstva.

Šta je obeležilo medijsko izveštavanje na temu pandemije i vakcina, koliko su značajne pouzdane i pravovremene informacije, a kako da se zaštitimo od potencijalnih manipulacija i dezinformacija? Ovo su teme o kojima smo razgovarali na online prelistavanju sa novinarkom koja dugi niz godina aktivno prati i izveštava o zdravstvu, a za svoje angažovanje dobila je veliki broj priznanja i nagrada.

Ana je kroz razgovor podelila sa prisutnima svoje utiske o tome kako izgleda izveštavanje iz „crvene zone“ o najtežim temama, sa kakvim pritiscima i izazovima su se suočavali novinari tokom prethodnih godinu dana, a šta su najvažnije poruke koje možemo da izvučemo iz ove krizne situacije.

Ako ste propustili, preporučujemo da pogledate kompletan snimak događaja na našem YT kanalu.

EU info kutak Niš već nešto više od godinu dana organizuje događaje iz serijala „Medijsko prelistavanje sa…“ a cilj je da sa novinarima i stručnjacima iz oblasti medija razgovaramo o značajnim temama  o kojima su mediji izveštavali u prethodnom periodu. Važan segment u ovom ciklusu događaja je medijska pismenost, a naša namera je da ukažemo na to koliko je važno detaljno posmatrati i analizirati medijske sadržaje, kako bismo prepoznali šta je objektivno izveštavanje, a gde se krije manipulacija.

Prethodno su naši gosti bili urednica servisa BBC na srpskom Aleksandra Nikšić, glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, novinar i voditelj Dragan Ilića zatim u online formatu dopisnik RTS-a iz Brisela Dušan Gajićnovinarka televizije N1 Jelena Zorić i odgovorni urednik Nedeljnika Marko Prelević.

Foto: Shutterstock