Kako pomoć Evropske unije proizvodi rezultate na terenu, mogli su da se uvere članovi delegacije zamenika ambasadora država članica u Srbiji.

Oni su u južnoj i jugoistočnoj Srbiji obišli projekte koji doprinose boljem kvalitetu života građana kroz ulaganja u infrastrukturu, obrazovanje, otvaranje novih radnih mesta. Takođe, u razgovoru sa predstavnicima lokalnih samouprava diplomate, su mogle da čuju prioritetne potrebe ovih zajednica.

Prvog dana posete – 3. oktobra, delegacija je obišla Svilajnac i Paraćin, opštine u kojima je EU uložila značajna stredstva za obnovu od poplava i izgradnju sistema zaštite.

„Svilajnac smatramo dobrim primerom kako jedan grad koristi sredstva koja EU nudi u oblastima obrazovanja, kulture, infrastrukture, industralizacije. Srbija je na putu ka EU, a mi smo došli da vidimo kako se vaš put sprovodi u praksi. Ne treba zaboraviti da se dve trećine evropskog pravnog poretka, kao i više od 60 odsto sredstava koje EU namenjuje Srbiji, implementira na lokalnom nivou”, kaže zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar, koja je predvodila posetu diplomata.

Nakon Prirodnjačkog centra, delegacija je obišla Poljoprivredno-veterinarsku školu sa Domom učenika, obnovljenu sredstvima EU nakon poplava 2014. i razgovarala sa učenicima škole angažovanim u poljoprivrenoj proizvodnji.

“Mi smo dobar primer kako jedna mala opština iz Srbije može da bude partner jednoj velikoj Evropskoj uniji. Opština Svilajnac je dobar primer i drugim opštinama kako mogu da dožive Evropsku uniju na delu. EU nije samo zamišljen san, mi ovo doživljavamo kao svakodnevni život, ne težimo evropskom novcu, već evropskim standardima”, kaže predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Poseta Paraćinu obuhvatila je obilazak industrijske zone „Zmič“, gde je EU podržala izgradnju potrebne infrastrukture.

„Očekujem da će ova industrijska zona zajedno sa paraćinskom biti najveća zona zapošljavanja u Pomoravlju u narednim godinama.  Pomoć EU nam je bila neophodna da prevaziđemo problem nedostatka infrastrukture, da izgradimo nove parcele”, navodi predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

EU u Paraćinu podržava takođe i lokalne preduzetnike da poboljšaju svoju konkurentsnost i poslovanje. Delegacija je posetila „Natura Gusto“, mlado preduzeće koje se bavi proizvodnjom „zdravih grickalica” od bezglutenskog pirinča i jedno od 106 koja su dobila  bespovratna sredstva EU PRO-a.

Ovi pozitivni primeri mogli bi da postanu inspiracija i za druge privrednike.

“U toku je drugi javni poziv za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koji je otvoren do 10. novembra. Ukupan budžet ovog poziva iznosi 2,5 miliona evra i otvoren je za preduzetnike, mikro i mala preduzeća koja se bave proizvodnjom i koja su otvorena u periodu od 2014. do 2018. u jednoj od 99 lokalnih samouprava koje obuhvata program EU PRO“, podsetila je zamenica ambasadora EU.

Drugog dana posete, 4. oktobra članovi delegacija su se u Babušnici najpre susreli sa predsednicom opštine Slađanom Nikolić, koja je istakla značaj pomoći Evropske unije navodeći da je EU podržala i rekonstrukciju Doma kulture, gde su se i sastali. Delegacija je zatim posetila Udruženje „Lužničke rukotvorine” čije članice su uz podršku EU počele proizvodnju voća i povrća, što je bila osnova za pokretanje prve ženske zadruge na jugu Srbije.

Karolina Stamenković, predsednica Udruženja navela je da je uz pomoć EU, 15 žena iz babušničkih sela dobilo 20 plastenika i pokrenulo organsku proizvodnju. U toku posete, evropske diplomate imale su priliku da učestvuju i u tradicionalnoj pripremi ajvara.