Možemo li da zamislimo da ne postoje nikakve granice između svetova, te da jednog dana Bodler pošalje Begbedeu poruku na Mesindžeru? Da li bi mu Begbede odgovorio? O čemu bi u tom slučaju njih dvojica mogli da razgovaraju, a da ostanu tipični predstavnici svog doba?

Onlajn predavanje “O čemu bi četovali Bodler i Begbede” koje organizuje EU info Kutak Niš održaće Milica Vučković 23. marta od 17 sati. Upoznaće nas ovom prilikom sa najzanimljvijim biografskim podacima ovih istaknutih francuskih pisaca, prvenstveno sa njihovim svojevrsnim buntovništvom, koje se reflektuje i na književna dela. Istraživaćemo i približavati njihove poetike. Kroz zamišljeni čet otkrivaćemo bodlerovsku Francusku – Francusku perioda simbolizma, kao i duh novog, kapitalističkog vremena, čiji smo svedoci zajedno sa Begbedeom.

Srbija je kroz istoriju često dolazila u dodir sa francuskom kulturom, a i danas između Srba i Francuza postoji jaka kulturna veza. Predavanje o Bodleru i Begbedeu ukazaće na uticaje koje su ova dvojica pisaca imala na srpsku kulturu, a pre svega kako njihove književnosti inspirišu srpsku čitalačku publiku.

O čemu bi četovali Bodler i Begbede? predavanje je koje će vas naučiti nečemu novom o francuskoj književnosti i sasvim sigurno podstaći na širu polemiku o tome šta se (nije) promenilo (opozicija nekad – sad) i šta (ni)je zajedničko narodima na najstarijem kontinentu.

Predavanje se realizuje na Zoom platformi, a biće emitovano uživo i na fb stranici EU info point Niš. Svi zainteresovani za praćenje na Zoom-u mogu se prijaviti popunjavanjem prijavnog formulara koji se nalazi ispod.

Biografija predavača:

Milica Vučković je osnovne studije književnosti završila na Filozofskom fakultetu u Nišu. Nekoliko godina radila je na kulturnim projektima i promovisanju književnosti, od kreativnih radionica i festivala za decu do javnih predavanja i edukacije mladih. Sarađivala sa najvećim brojem kulturnih institucija u Nišu, a predavanja je držala i u drugim gradovima Srbije, kao i u Crnoj Gori. Sada je doktorand na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše eseje i poetsku prozu.