Zeleni kamp 2015. održava se u Obrenovcu i traje od 4. do 6. juna 2015. godine, a u okviru njega 100 volontera iz cele Srbije će uložiti preko 800 sati dobrovoljnog rada na ozelenjavanju i čišćenju dvorišta kuća, obdaništa i drugih javnih prostora i površina u Obrenovcu, pogođenih poplavama 2014. godine.

Zeleni kamp će otvoriti šef Delegacije EU u Republici Srbiji ambasador Majkl Devenport, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Delegacija EU u Srbiji organizovala je Zeleni kamp kao nagradu za volontere iz svih krajeva Srbije koji su 2014. godine učestvovali u kampovima za pružanje podrške poplavljenim područjima i najugroženijem stanovništvu, u organizaciji Ministarstva omladine i sporta, a kroz program „Mladi su zakon“.

Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, posebno je izabran kao dan kada se organizuje Zeleni kamp kako bi se ukazalo na probleme zagađenja i klimatskih promena, koji su jedan od uzročnika poplava širom sveta, dok je Obrenovac izabran kao lokacija koja je tokom majskih poplava 2014. godine pretrpela najveću štetu.

Nakon otvaranja kampa, delegacija zvaničnika EU i Vlade RS će obići lokacije na kojima će raditi volonteri.

U toku ove posete Obrenovcu, ambasador Devenport će takođe izvršiti primopredaju 13 poljoprivrednih mašina poljoprivrednicima u Obrenovcu koji su pretrpeli značajnu štetu u maju prošle godine. Mašine su donacija Evropske unije.