Festival evropskog filma otvoren je u negotinskom bioskopu nemačkim dokumentarističkim ostvarenjem ,,Europe, she loves’’. Do 12. juna negotinski filmofili moći će da pogledaju 14 ostvarenja najnovije evropske produkcije. Festival evropskog filma u Negotinu zajednički organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji, EU info centar, EU info kutak Niš i Dom kulture Stevan Mokranjac u saradnji sa ambasadama zemalja članica EU u Srbiji.

Marija Marinković iz EU info kutka Niš je na otvaranju festivala u Negotinu istakla da je ,,Festival evropskog filma potekao iz Niša kao lokalna manifestacija 2010. godine. Delegacija Evropske unije u Srbiji ga je prepoznala kao značajan događaj i pomogla da od 2012. godine u festivalu uživaju filmofili širom Srbije’’.

Milan Radosavljević iz Doma kulture Stevan Mokranjac podsetio je prisutne da su ,,u savremenim ostvarenjima evropske produkcije tokom maja i juna uživali građani Novog Sada, Niša i Leskovca’’ kao i da se nakon Negotina Festival evropskog filma seli u Šabac.

Ovogodišnju selekciju Festivala evropskog filma čine ostvarenja savremene produkcije Danske, Portugala, Austrije, Belgije, Grčke, Francuske, Hrvatske, Italije, Holandije, Bugarske, Švedske, Slovačke, Kipra i Nemačke.

Sve projekcije na Festivalu evropskog filma su besplatne.