Preko 40 đaka osnovnih škola opštine Zrenjanin posetilo je ambasadu Grčke u okviru manifestacije “Otvoreni dani” koju već tradicionalno održavaju zemlje članice EU uz podršku Delegacije EU u Srbiji i EU info centra.

Deca koja su posetila ambasadu učestvovala su u takmičenjima o poznavanju Evropske unije i predstavila Grčku na manifestaciji Evropsko selo koja je nedavno održana u Zrenjaninu.

Dočekali su ih ambasador Konstantinos Ekonomides i  sekretar zadužen za politička pitanja Panajotis Janakulas. Đaci su im postavljali različita pitanja od toga kako se na grčkom kaže: „ja se zovem“ do toga koliko nasljenih ostrva ima Grčka. Od svojih domaćina saznali su šta i kako radi ambasada, da je Grčka jedna od najstarijih članica EU, da se kao deseta zemlja priključila Uniji 1981. godine, da sa Srbijom ima viševekovne prijateljske odnose  i da je podržava na evropskom putu.

Ambasador Ekonomidis izrazio je zadovoljstvo zbog interesovanja najmlađih za grčku kulturu i Evropsku uniju dok je sekretar Janakulas rekao da “ambasada Grčke u Srbiji postoji više od 130 godina, ali prijateljstvo naša dva naroda traje mnogo duže, te je grčkim diplomatama u Srbiji zbog toga mnogo lakše da obavljaju svoj posao, kao i srpskim diplomatama u Atini,”

Ambasador  Ekonomidis je zahvalio učenicima i nastavnicima što su posetili Ambasadu Grčke poklonivši im knjige za školsku biblioteku i poželevši im sreću i uspeh u nastavku školovanja.

“Sad znamo šta je ambasada i koliko Grčka ima ostrva”

Grcka_ambasada-2

Učenici i njihovi učitelji i nastavnici su u Beograd došli u organizaciji EU info kutka iz Novog Sada. Zdenka Vuković nastavnica iz osnovne škole “Dr Jovan Cvijić” iz Zrenjanina nam je objasnila da je reč o “uzvratnoj poseti”. Škola u kojoj predaje svake godine povodom Dana Evrope učestvuje u manifestaciji Evropsko selo na kojoj đaci na svojevstan način predstavljaju evropske zemlje i ove godine su bili “domaćini” Grčkoj.

“Pripremili smo prigodan program sa različitim proizvodima i radovima učenika koji su vezani za Grčku. Ja sam sa svojim odelenjem dočakala drugog sekretara ambasade Grčke koji je obišao našu školu i danas smo doneli na poklon cd sa snimkom te posete. Ovde su učenici od drugog do osmog razreda, iz naše i drugih škola i deca koja sun a takmičenjima osvajala nagrade”, kaže Zdenka Vuković.

A deca su iz ambasade izašla sa brojnim utiscima. “Mnogo mi znači što smo došli da posetimo ambasadu i što smo prijatelji sa mnogim stranim zemljama među kojima je i Grčka. Tamo nikad nisam bio ali znam da smo mi i Grci iste vere”, priča Ivan Zvekić učenik 6 razreda. Njegova drugarica Olga Dragaš kaže kako “svašta uče iz istorije” pa tako zna da je “Grčka postavila osnovu kulture koju znamo. I sad sam saznala dosta, kada je ušla u EU i koliko ima ostrva”. Olga nam je ispričala i kako je izgledao stand njene škole u Evropskom selu: “Bio je ukrašen sa grčkim stubovima, prodavali smo magnete sa grčkom zastavom, prodavali smo ogrlice i razne stvari a pored štanda je bila muzika.”

U reč joj upada nešto stariji drug koji objašnjava: “Ja sam bio ritam gitarista na tom štandu u orkestru. Svirali smo dve grčke kompozicije, ne znam kako se zovu, i dve domaće ’Tamo daleko’ i ‘Kreće se lađa francuska’. To su naše pesme ali su nastale u Grčkoj”. Pridružuje mu se drugi dečak koji prepričava kako su igrali sirtaki. U graji koja je spontano nastala oko toga šta ko zna o Grčkoj, Filip Onč iz petog razreda zaključuje: “Znam da je zemlja turizma i da je jako lepa” a njegov stariji brat Stefan: “nisam znao šta je ambasada i kako to izgleda. Sada više znam o Grčkoj.”

“Zašto EU pomaže siromašnim zemljama?”

Grcka_ambasada-4

Đaci su posetili i EU info centar, gde su gledali film o nastanku i razvoju EU tokom prvih 50 godina postojanja i kratki video pod nazivom “O nama se radi” o kriterijumima koje Srbija treba da ispuni da bi postala članica Unije i postupku pregovora i pristupanja.

Među učenicima je bilo i deset najuspešnijih učesnika takmičenja “Koliko dobro poznajem EU”, koji su u razgovoru sa članovima tima Info centra odgovarali na kratka pitanja iz istorije EU.

Zrenjaninske osnovce interesovalo je kako će izgledati Srbija po ulasku u Uniju, ali i da li je priznavanje Kosova jedan od uslova za to i kako EU vidi Kosovo kao deo Srbije ili ne.

Decu su takođe želela da znaju koje sve zemlje kao i Srbija čekaju na učlanjenje u EU, i mogla su da čuju da su to Makedonija, BiH, Albanija, Crna Gora, Ukrajina, Gruzija i Moldavija. Osnovce je interesovalo i zašto Unija pomaže siromašnim zemljama i koliko je Srbija do sada zatvorila poglavlja.

Tokom boravka u Centru deca su mogla da čuju o putu koji Srbija treba da prođe do ratifikacije ugovora o pristupu EU i referenduma na kome bi građani trebalo da se izjasne da li su za EU ili ne.

Predstavnici EU info centra preneli su đacima iz Zrenjanina da su tu da građanima približe mogućnosti EU koje se lično njih tiču, poput obrazovanja – studiranja, seminara, volonterskih kampova, ali i putovanja.

Đaci iz Zrenjanina su tokom boravka u Beogradu posetili i Helenski dom za kulturu gde su između ostalog saznali koje sve grčke reči postoje u srpskom jeziku i pre povratka kući obišli su Nebojšinu kulu na Kalemegdanu.