Osmi ArtLink festival biće održan od 10. do 12. septembra 2020. godine, u partnerstvu sa Beogradskom tvrđavom i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji. Festival će biti održan na nekoliko lokacija na Kalemegdanu, u okviru Kalemegdan Summer Festivala, uz podršku Grada Beograda. ArtLink će svečano otvoriti Ketrin Deventer, generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala, 10. septembra u 19:30, na Beogradskoj tvrđavi, na platou kod Pobednika. Koncertima na otvorenom,na ArtLink festivalu predstaviće se i regionalni kamerni orkestar Kamerata Balkanika koji je sastavljen od mladih umetnika iz regiona Zapadnog Balkana. Odabrani mladi umetnici programe su spremali sa mentorima iz nekoliko evropskih zemalja.

Orkestar Kamerata Balkanika (foto: ArtLink festival)

Kamerata Balkanika nastupiće obe večeri sa dirigentom Bendžaminom Hemhutsom iz Belgije. Na prvom koncertu će izvesti program posvećen italijanskoj muzici, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, izvodeći dela Vivaldija i Morikonea uz mlade soliste. „Prve večeri nastupa i francuski pijanista Žan Pol Gasparian koji će se predstaviti resitalom sa odabranim delima Šopena, Skrjabina, Bramsa i Rahmanjinova, dok će na drugom koncertu Kamerata Balkanika izvesti Betovenovu Pastoralnu simfoniju, u aranžmanu za gudački ansambl i time dati doprinos globalnoj inicijativi Betoven Pastoralni projekat, sa porukom Umetnici za prirodu. Ovu inicijativu i gostujuće umetnike podržali su i Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ambasada Nemačke,” istakla je Jovanka Višekruna Janković, umetnička direktorka ArtLink festivala.

Betoven pastoralni projekat zvanično je pokrenut 2017. godine u Bonu, na Svetskoj klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija. Ove godine obeležavamo 250-tu godišnjicu rođenja kompozitora Ludviga van Betovena (1770-1827). Umetnici iz celog sveta pozvani su da kroz ovaj projekat razviju i ujedine sopstvene vizije harmoničnog suživota čovečanstva i prirode, izvedbama „njihovog pastorala”, da oblikuju snažnu izjavu o zaštiti životne sredine i održivom razvoju.

Poslednjeg dana festivala, u subotu, 12. septembra 2020, u 12h, predstaviće se ArtLink mladi virtuozi, dok će u večernjim satima nastupiti Zapadno-Balkanski sekstet, koji je deo iste regionalne inicijative.

Poštujući mere prevencije i sprečavanja širenja COVID-19, publika će moći koncerte da prati i putem lajvstrima preko ArtLink youtube kanala. Link za praćenje koncerata će biti dostupan na veb stranici ArtLink festivala.