Razvojni program Evropski PROGRES u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji i Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisao je konkurs za najbolji medijski izveštaj lokalnih i regionalnih medija na temu evropskih intergracija i uticaju na svakodnevni život stanovništva na jugoistoku i jugozapadu zemlje.

konkurs

Radovi, objavljeni u periodu od 15. decembra 2016. godine do 1. marta 2017. godine, treba da budu usredsređeni na ukupnu podršku koju Evropska unija u partnerstvu sa vladama Švajcarske i Srbije pružaju preko Evropskog PROGRESa lokalnom razvoju sa ciljem da se unapredi kvalitet života stanovništva u 34 opštine obuhvaćene programom.

Nagrade će biti dodeljene u osam kategorija: najbolji televizijski prilog, najbolji radijski izveštaj, najbolji novinski izveštaj, najbolji rad objavljen na internetu, najbolji serijal medijskih priloga, najbolji prilog o preuduzetništvu, najbolji prilog o projektu koji finansijski podržava EU u nekoj od programskih opština, kao i najbolji prilog o potencijalnim projektima koji bi doprineli poboljšanju kvaliteta života lokalne zajednice u ovim opštinama.

Ističući važnu ulogu medija, naročito lokalnih, u informisanju građana i građanki Srbije o procesu evropskih integracija Marko Vujačić, nacionalni menadžer Evropskog PROGRESa je dodao: „Nadamo se da će ovaj konkurs podstaći novinare i novinarke lokalnih i regionalnih medija da izveštavaju  o temama i projektima koji čine suštinu onoga što evropske integracija donose građanima, a što nije uvek u fokusu pažnje, imajući u vidu da visoke političke teme često dominiraju nad onima koje se tiču društvenog i ekonomskog razvoja”.

Pravo učešča na konkursu imaju lokalni i regionalni štampani mediji, novinske agencije, radio programi, televizijski programi ili internet portali sa sedištem u jednoj od lokalnih samouprava (LSU) obuhvaćenih Evropskim PROGRESom. Takođe, radove mogu da šalju i regionalni mediji sa sedištem van programskih opština koji u poslednje dve godine aktivno  izveštavaju o događajima u najmanje pet LSU obuhvaćenih Programom.

Nagrade će se dodeliti najboljima u svih osam kategorija, kako medijskim kućama tako i njihovim novinarima i novinarkama koji su pripremali radove. Evropska unija i Vlada Švajcarske će preko Evropskog PROGRESa nagraditi medijske kuće opremom u vrednosti do 5.000 evra, kako bi se ojačali tehnički kapaciteti lokalnih i regionalnih medija. Kancelarija za Evropske integracije će za autore i autorke ovih medijskih izveštaja koji su ocenjeni kao najbolji organizovati radnu posetu relevantnim nacionalnim državnim institucijama uključenim u proces evropskih integracija u Beogradu, a zatim će u organizaciji Delegacije EU oni boraviti u studijskoj poseti Briselu, gde će se sastati sa zvaničnicima EU, obići institucije EU, kao i kulturne znamenitosti Brisela, i upoznati sa svojim kolegama i koleginicama koje izveštavaju iz Brisela.

Detaljnije informacije o konkursu, kao i obrazac prijave dostupni su na vebsajtu Evropskog PROGRESa, http://www.europeanprogres.org/konkursi/sr/, a informativne sesije će biti organizovane u Novom Pazaru, Vranju, Bujanovcu i Nišu prema navedenom rasporedu.

RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA PO OPŠTINAMA I GRADOVIMA

NOVI PAZAR
utorak, 20. decembar 2016. u 14 časova
Kancelarija Evropskog PROGRESa (Kragujevačka 1)

BUJANOVAC
četvrtak, 22. decembar 2016. u 10 časova
EkonomskI Fakultet iz Subotice u Bujanovcu (Karađorđa Petrovića bb)

VRANJE
četvrtak, 22. decembar 2016. u 13 časova
Kancelarija Evropskog PROGRESa (Kneza Miloša 52)

Niš
petak, 23. decembar 2016. u 11 časova
Kancelarija Evropskog PROGRESa (Ćirila i Metodija 23)

Aktivnosti Evropskog PROGRESa, programa koji doprinosi održivom razvoju južne i jugozapadne Srbije, Evropska unija i Vlada Švajcarske podržava sa ukupno 24,46 miliona evra. Program ima za cilj da ojača lokalnu administraciju, stvori povoljnije okruženje za razvoj infrastrukture i privrede kao i poboljšanje sprovođenja politika u oblasti socijalne inkluzije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Opštine obuhvaćene programom – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

Za dodatne informacije, molim Vas kontaktirajte:

Marija Radulović, saradnica za komunikacije, Evropski  PROGRES
Mobilni: +381 (0)63 861 4524
Elektronska pošta: marijara@unops.org