U Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac” u Nišu održana je manifestacija povodom proglašenja pobednika Likovnog konkursa „Evropska zelena nedelja“, organizovanog za učenike od I do IV razreda osnovnih škola na teritoriji Niša. Povodom svečanosti proglašenja najboljih učeničkih radova, u biblioteci je održana i interaktivna, tematska predstavu za decu.

Zelena nedelja obeležena je od 13. do 17. maja nizom manifestacija i konferencija širom Evrope. Likovni konkurs koji je sprovela Narodna biblioteka „Stevan Sremac” u saradnji sa EU info kutkom bio je način da se ova nedelja obeleži u Nišu i zajedno sa osnovcima, njihovim nastavnicima i roditeljima ukaže na značaj zaštite životne sredine. Promenom loših ekoloških i potrošačkih navika moguće je zaštititi prirodu i očuvati stabilnu klimu za buduće naraštaje.

Pobednicima konkursa nagrade su uručile Sonja Šuković, direktorka Narodne biblioteke i Danijela Vučić, menadžerka EU info kutka Niš, ujedno i jedna od članica žirija uz Biljanu Marinković Vukadinović, dipl. slikarku i Ljubišu Nikolića, dipl. bibliotekara.

Mnogobrojne aktivnosti koje predstavljaju našu rutinu obavljamo ne razmišljajući o njihovom uticaju na okolinu i društvo u celini. Kada bi ostatak sveta živeo i trošio poput Evropljana, bili bi nam potrebni prirodni resursi tri ovakve planete. Činjenica da smo dostigli ekološke granice i da prirodni resursi nestaju, poziva na akciju i promenu ponašanja svakog od nas, te je jako važno u promenu ekoloških navika uključiti najmlađe.

Narodna Biblioteka „Stevan Sremac“ jedna je od članica EUTEKA mreže koja se uključila u ovogodišnje obeležavanje Evropske zelene nedelje. Svi nagrađeni radovi, kao i oni koji su ušli u uži izbor biće deo izložbe u prostorijama EU info kutka Niš koju je moguće posetiti već od 18. maja.

Nagrađeni učesnici po kategorijama:

Prvi razred:

 1. Nikola Jovanović, OŠ „Ivo Andrić”
 2. Danilo Đuričić, OŠ „Miroslav Antić”
 3. Leontina Savić, OŠ „Car Konstantin”

Drugi razred:

 1. Kalina Veličkov, OŠ „Car Konstantin”
 2. Staša Vučković, OŠ „Ćele Kula”
 3. Dušica Stojković, OŠ „Kole Rašić”

Treći razred:

 1. Lana Ilić, OŠ „Ratko Vukićević”
 2. Jovana Stojković, „OŠ Car Konstantin”
 3. Sergej Jović, OŠ „Stefan Nemanja”

Četvrti razred:

 1. Dunja Veličković, OŠ „Car Konstantin”
 2. Anđelija Dikić, OŠ „Car Konstantin”
 3. Tara Jovanović, OŠ „Ćele Kula”