Goran Miletić

Kada se bavite ljudskim pravima, putovanja postaju sastavni deo posla, pa često niste posebno impresionirani nekim novim pozivima. Najčešće je u pitanju konferencija, a sa njom i dosta sastanaka na marginama, tako da grad ne stižete da vidite, a u konferencije se često razočarate jer vam u suštini ne donose ništa novo. Retka su putovanja i sastanci na njima sa kojih odete veoma zadovoljni, sa osećajem da su bili korisni i da ste nešto naučili ili da je bilo nekog konkretnog rezultata.

Moram priznati da sam bio skeptičan u toku priprema za učešće u European Union Visiting Programme budući da sam već imao kontakata sa velikim brojem zvaničnika Evropske Unije. Međutim, potpuno sam promenio mišljenje već u trenutku kada sam dobio draft  agende. Svi planirani sastanci su bili upravo sa osobama koje su itekako relevantne za oblast ljudskih prava i koji se direktno bave Srbijom ili čitavim regionom. Već tada je bilo jasno da je agenda prilično ambiciozno postavljena, sa jako malo slobodnog vremena između sastanaka. Ono što je posebno bilo dobro je činjenica da je EUVP kancelarija nekoliko meseci pre samog odlaska pitala ono ključno pitanje – “Sa kim bi ste želeli da se sretnete u Briselu ?” Naravno da nisu svemogući, ali sve što su uspeli je bilo i više nego odlično.

Logistički deo posete je bio i više nego savršen. Bilo je očigledno da su saradnja sa hotelom i svi praktični saveti koje smo dobili od EUVP kancelarije plod višegodišnjeg rada, ali je njihova spremnost da budu uvek dostupni i da pomognu bila i više nego očigledna. Ostali učesnici u grupi u kojoj sam bio su bili sa drugih kontinenata i nisu se bavili ljudskim pravima, ali je bilo zanimljivo upoznati ih i razmeniti iskustva. Koliko znam, oni su takođe bili prezadovoljni posetom.

Naravno da nije sve teklo idealno. Bilo je sastanaka koji su otkazani u poslednjem trenutku, ali i slučajeva kada je morao da se promeni termin. Sve je to urađeno brzo, uz odličnu saradnju i pronalaženje drugih isto toliko relevantnih sagovornika. Upravo zbog toga mi se desilo da sam imao 7 sastanaka u jednom danu, što baš i nije jednostavno imajući u vidu promene lokacija na kojima su sastanci i bezbednosne provere koje u Briselu odnose puno vremena.

Rezultat ove posete je da sam gotovo sa svima sa kojima sam imao sastanak ostao u kontaktu i sa njima sarađujem u okviru svog redovnog posla. Štaviše, Civil Rights Defenders je posle ove posete pokrenuo sopstveni program u okviru koga na slične sastanke vodi predstavnike nevladinih organizacija sa Zapadnog Balkana.

Iako na prvi pogled ne deluje kao velika i korisna inicijativa, EUVP je nešto što može koristiti svakom ko u toku svog rada sarađuje sa Evropskom Unijom.

goranGoran Miletić, programski direktor Civil Rights Defenders za Zapadni Balkan, polaznik programa  Poseta EU 2014. Godine

(blog je pisan povodom obeležavanja 40. godišnjce programa poseta Evropskoj uniji (EUVP) i izložbe “Delimo evropske vrednosti u svetu” koja je 16.12.2015. otvorena u Narodnoj skupštini Republike Srbije)