Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) raspisala je prvi javni poziv za podnošenje predloga projekata čiji je cilj pomirenje u regionu, povezivanje mladih i promovisanje evropskih vrednosti.

Mladi u zemljama Zapadnog Balkana imaju mnogo predrasuda o vršnjacima iz susednih zemalja, vrlo malo znanja o drugim kulturama, a veliki broj njih nikada nije bio van granica svoje zemlje, rečeno je 23. oktobra na konferenciji “RYCO za budućnost” održanoj u EU info centru. Učesnici su ocenili da bolja saradnja mladih može da doprinese i integraciji zemalja u Evropsku uniju.

Prese: Solidarnost i saradnja suštinske vrednosti EU

Otvarajući konferenciju šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Pol-Anri Prese izjavio je da je RYCO, kao prvi regionalni mehanizam te vrste koji pokušava da približi mlade u regionu u cilju pomirenja, saradnje, promovisanja tolerancije i solidarnosti, važan za same zemlje, za region, ali i za njihov put ka Evropskoj uniji.

“EU potpuno podržava inicijative koje ohrabruju duh pomirenja i saradnje među mladima u regionu”, rekao je Prese, istakavši da samo kroz zajedničku akciju u promovisanju tolerancije, solidarnosti, mobilnosti i saradnje ovaj region može napredovati.

U izjavi za Euroactiv Prese je naveo da je “RYCO veoma važan za evropske integracije jer promoviše vrednosti solidarnosti i saradnje koje su suštinske vrednosti EU”. Sličan primer može se videti u saradnji Nemačke i Francuske posle drugog svetskog rata, jer zahvaljujući takvom mehanizmu, kako je dodao, danas postoji mirna i kooperativna EU.

Jan Lunborg iz misije OEBS u Srbiji je na otvaranju skupa rekao da OEBS podržava veće učešće mladih.

“Veoma smo zadovoljni što vidimo da ogranak RYCO u Beogradu postaje sve aktivniji”, izjavio je Lunborg i naglasio da misija OEBS podržava ovaj prvi konkurs za projekte susreta mladih koji je raspisao beogradski ogranak regionalne kancelarije.

Blanuša: RYCO protiv predrasuda

Generalni sekretar RYCO Đuro Blanuša izjavio je da je jedan od prioriteta RYCO, po ugledu na Francusko-nemačku kancelariju za mlade, da mladi ljudi iz regiona kroz programe razmene više nauče jedni o drugima i o kuluturi o kojoj malo znaju.

Među mladima ima mnogo predrasuda, stereotipa, pa čak i straha i veoma je niska stopa mobilnosti, ali i mala želja mladih da putuju po regionu rekao je Blanuša na konfernenciji u EU info centru u Beogradu.

Blanuša je kazao da RYCO želi da mladima da priliku da putuju i da vide Albaniju, Kosovo, Makedoniju, BiH.

“Želimo da dopremo do mladih koji do sada nisu bili u prilici da se sretnu s drugačijim kulturama i jezicima, koji možda nekad i nisu drugačiji”, rekao je Blanuša, istakavši da više od 80% mladih iz Istočnog Sarajeva nije bilo u gradu Sarajevo.

Blanuša je takođe napomenuo da gotovo dve trećine mladih ima relativno negativne stavove o vršnjacima u drugim zemljama regiona.

“Nama nedostaje tolerancije i poštovanja različitosti”, rekao je Blanuša i dodao da će mladi kroz programe RYCO steći nova iskustva i pozitivne utiske koje će zatim širiti u svojim okruženjima.

Klašnja: Približavanje EU vrednosti mladima

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja rekla je da Vlada Srbije aktivno podržava organizaciju RYCO i da je cilj takve saradnje da pomogne da mladi na ovom prostori imaju bolji i kvalitetniji život.

“Ciljevi su međusobno razumevanje, razbijanje predrasuda i da se mladi kroz razmenu ideja i provođenje vremena zajedno upoznaju s vršnjacima, ali i različitim kulturama”, rekla je Klašnja, dodajući da jedna trećina mladih nikada nije bila van Srbije.

Klašnja je rekla da je RYCO jedan od načina da se vrednosti EU približe mladima, koji treba da počnu da gledaju van okvira nacionalnih granica i da ovaj region posmatraju kao prostor zajedničkog delovanja.

900.000 evra za prve projekte

Predstavnica lokalnog ogranka RYCO u Beogradu Marija Bulat je objasnila da je prvi konkurs namenjen je organizacijama civilnog društva, omladinskim organizacijama i srednjim školama, a u bućnosti bi RYCO mogao da podrži i neformalne grupe mladih i pojedince.

“Davaćemo finansijska sredstva kroz podršku projektima, a konkursi će biti raspisivani najmanje dva puta godišnje”, rekla je Bulat i najavila naredni konkurs za proleće 2018.

RYCO će za predloge koji budu izabrani u prvom pozivu obezbediti 900.000 evra. Predlozi u vrednosti između 10.000 i 35.000 evra mogu da se pošalju do 15. novembra.

Sporazum o osnivanju RYCO potpisali su premijeri šest zemalja Zapadnog Balkana u julu 2016. godine, u okviru Berlinskog procesa. Sedište organizacije je u Tirani, a organizacija ima i pet lokalnih ogranaka, u Beogradu, Prištini, Skoplju, Sarajevu i Podgorici. Kancelarija ogranka u Beogradu u pripremi i da bi trebalo da bude otvorena do kraja godine.