Svetski dan hrane obeležen u Nišu 16/10/2018 Vesti Povodom Svetskog dana hrane, u EU info kutku u Nišu održana je dečija radionica ,,Laboratorija zdrave hrane’’. Edukatorke iz ekološke organizacije ,,Zeleni ključ’’ su, nakon prezentacije o značaju zdrave ishrane, ispravnosti namirnica, ishrani prigodnoj za razvoj, na praktičan način, kroz igru i kreativnost, formirali piramidu ishrane i šeme kombinovanja i hranljivih vrednosti namirnica.,,Zdrava je ona hrana koja raste na vašem podneblju, pa bi ishranu trebalo bazirati na tim namirnicama’’, poručila je Olivera Milošević iz organizacije ,,Zeleni ključ’’. Ona je ukazala i na nužnost očuvanja vode. ,,Ne rasipajte pijaću vodu, ona nam je neophodna za život i razvoj, ne samo nama, ljudima, već i biljkama i životinjama’’, naznačila je Milošević.Istim povodom je u Prehrambeno-hemijskoj školi u Nišu i za one starije školarce održana edukacija o pravilnoj ishrani i pripremi zdravih jela. Marija Marinković iz EU info kutka je tom prilikom govorila o štetnosti bacanja hrane budući da je reč o globalnoj epidemiji. ,,Više od trećine proizvedene hrane u svetu završi na deponijama gde truli i raspada se, ispuštajući metan koji je jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte’’, kazala je Marinković ukazujući na to da je ovaj problem rasprostranjen i u Srbiji. ,,Kad bismo svake godine bačenu hranu spakovali u kamione, oni bi napravili kolonu koja bi se protezala od Subotice do Kraljeva, dakle, skoro 378 kilometara’’, ilustrovala je ovaj problem Marinković.Učenici i profesori su tom prilikom dobili i liflete ,,Hrana se jede, ne baca se’’ na kojima su prikazani primeri racionalne upotrebe hrane, pravilnog skladištenja i planiranja ishrane.