Pisac Darko Tuševljaković, dobitnik Evropske nagrade za književnost za 2016. iz Srbije, gostovao je sinoć (12.juni 2017.g.) u EUTEKA biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru i, zajedno sa kolegom, pesnikom Sašom Jelenkovićem, urednikom programa kulture u ovoj biblioteci, predstavio svoj roman i govorio o ovoj nagradi.

Tuševljaković je čitao odlomke svog romana „Jaz“, za koji je dobio  nagradu EU za književnost, i sa publikom razgovarao o tome kako je gradio priču romana, kakvu ulogu igraju stereotipi o narodima u ovom delu i zašto se namerno poigravao njima. Roman „Jaz“ je, inače, priča o raspadu jedne porodice, jazu između dve generacije, oslikana iz ugla ratnih i postratnih devedestih godina na ovim prostorima.

Nagrada Evropske unije za književnost je ustanovljena sa idejom da promoviše perspektivne talente iz cele Evrope i predstavi bogatstvo savremene evropske književnosti. Konkurs za nagradu je otvoren u 36 zemalja koje učestvuju u programu Kreativna Evropa. Nagradu su, ranije, dobila još dva autora iz Srbije – pisac Uglješa Šajtinac i spisateljica Jelena Lengold.

Nagrada, u praksi, piscu otvara prilike za prevod njegovog dela na evropske jezike kao i kontakt sa uglednim izdavačima. Dela ranije nagrađivanih autora iz Srbije, nakon dobijanja ove nagrade, prevođena su na više od deset evropskih jezika. I Tuševljaković je već ostvario kontakte sa izdavačima iz regiona. Mogućnost prevazilaženja granica, kako prevodima dela naših pisaca na evropske jezike, tako i prevodima evropskih književnosti na naš, i jeste najveći konkretan domet ove nagrade koji menja kulturnu ponudu jedne zemlje.

„Kod nas se prevode dela tzv.velikih jezika i književnosti, uglavnom aglosaksonska, francuska, španska, italijanska, u poslednje vreme sve više skandidanvska književnost. Ipak, ne znamo gotovo ništa o grčkim savremenim piscima, ili islandskim, ili belgijskim. Kao što ni oni ne znaju o našoj. Ova nagrada i kontakti koje mi kao autori stvorimo na ovaj način mogu da pomognu da se to prevaziđe“, rekao je Tuševljaković, između ostalog, tokom promocije.

Promocija romana „Jaz“ organizovana je u okviru projekta „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“ čiji je cilj da podstakne biblioteke da se aktivno uključe u informisanje građana o Evropskoj uniji i približe im vredosti ove zajednice.

Darko Tuševljaković je rođen 1978. u Zenici u BiH. Od 2002. objavljuje u književnim časopisima i zbirkama u Srbiji i drugim zemljama regiona. Dobitnik je nagrade Lazar Komarčić, bio je u najužim krugovima za neke od najvažnijih književnih nagrada u Srbiji a roman „Jaz“ je 2016. ušao u najuži krug za NIN-ovu nagradu, najprestižniju književnu nagradu u Srbiji. Živi i radi u Beogradu.

Promociju romana „Jaz“ i razgovor o Evropskoj nagradi za književnost organizuju biblioteka „Svetozar Marković“ i projekat „EUTEKA – EU u vašoj biblioteci“, koji okuplja biblioteke koje su posvećene informisanju građana o EU i njenim vrednostima.