Mladi evropski amabsadori Zapadnog Balkana nastavljaju sa kreiranjem zanimljivih online događaja.

Nakon već dva uspešno organizovana događaja o mladima i ljudskom kapitalu, kao i o životnoj sredini i klimatskim promenama, treći događaj imaće temu:  UJEDINJENI U RAZLIČITOSTI: MLADI I MODERNA KULTURA koji će se održati u četvrtak, 28. januara u 18 časova na Facebook stranici WeBalkans.

Glavne teme debate biće dešavanja u regionu Zapadnog Balkana i njegovi turistički potencijali, kultura, kreativnost i umetnost.

Sa mladima širom regiona diskutovaće sjani mladi talenti i ostvareni umetnici Zapadnog Balkana poput dobitnice nagrade “Zlatni medved”, rediteljke Jasmile Žbanić, pevača i muzičara Marka Louisa, “shooting star” evropske filmske promocije (EFP) Sare Kilimoske, kao i eksperti međunarodnih organizacija koje podržavaju kulturu i turizam, poput Mojce Krisper Figueroa iz Evropske komisije, Nikosa Parastatidisa iz Saveta za regionalnu saradnju, Anđele Đokić iz organizacije “Moj vodič kroz Crnu Goru” i Irini Palla mlade osnivačice organizacije “AlbWorld”. Svi ujedinjeni u različitosti!

Link agende događaja

Inicijativa ,,WeBalkans – Young European Ambasadors’’ deo je Programa regionalne komunikaciione strategije Evropske unije prema Zapadnom Balkanu. Mreža Mladi evropski ambasadori je pokrenuta u avgustu 2020. godine, nakon što se više od 400 mladih ljudi iz celog regiona prijavilo za učešće, tokom kog su skupili više od 80.000 glasova podrške iz cele EU i iz regiona. Konačnih 60 pobednika – Mladi evropski ambasadori (YEA) sada su kreativna mreža Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo *, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija). Oni su zainteresovani za učenje o vrednostima EU i pružanje svojim vršnjacima više informacija o mogućnostima koje EU nudi. Takođe, njihov cilj jeste i zagovaranje različitih tema od značaja za mlade kao što su interkulturalno učenje, zajedničke regionalne inicijative mladih, inicijative lokalnih zajednica, umetnost, kultura, sport, digitalne tehnologije, zaštita ljudskih prava, a u ovom slučaju – mladi i moderna kultura.