Osnovci i srednjoškolci u Kovinu i Lazarevcu kroz aktivnosti biblioteka koje su deo projekta EUTEKA saznali su nešto novo o zaštiti životne sredine i ulozi Evropske unije.

Događaj u Lazarevcu je osmišljen i realizovan u formi otvorene radionice koja je uključivala sve prisutne. Kroz četiri R (reduce, reuse, recycling, reeding), radionica od odbačenog, obesmišljenog kroz reciklažu vodi do umetničkog dela i propagira smanjenje potrošnje, zaštitu planete, promišljanje o zajedničkim vrednostima i razumevanje EU vrednosti.

Cilj pridruživanja manifestaciji “Zelena nedelja EU” bio je i da se najmlađi korisnici biblioteke i ostali sugrađani aktivnim uključivanjem u jedan od programa informišu o EUTEKA-ma i publikacijima koje postoje o EU, kažu iz biblioteke „Dimitrije Tucović“ u Lazarevcu.

 „Vrednosti koje u ranom uzrastu uče kroz igru i zabavu, deca najbolje usvajaju i duboko verujem da su temeljne za čitav život. Zato sam bila neizmerno srećna što se moja ćerka dobro zabavila dok smo skupljali đubre posle radionice. Jer kad bismo samo pokupili đubre za sobom, ovaj svet bio bi mnogo lepše mesto“, kaže majka jedne od učesnica

Uloga crvenih lista i crvenih knjiga u nacionalnoj i međunarodnoj zaštiti biodiverziteta bila je tema predavanja u biblioteci „Vuk Karadžić“ u Kovinu.

Predavanju su prisustvovali učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, kao i učenici drugog razreda gimnazije. Cilj aktivnosti bio je skretanje pažnje na važnost očuvanja ugroženih vrsta u skladu sa nacionalnim i međunarodnim strateškim dokumentima, strategijama, zakonima.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Aktivnosti EUTEKA ove godine su deo krovne kampanje Delegacije EU u Srbiji i EU info meže #EUzaTEBE.