Biblioteke u Novoj Varoši i Valjevu organizovale su zanimljive događaja u okviru projekta EUTEKA, koje su fokusirane na učenike osnovnih i srednjih škola i zaštitu životne sredine.

Učenici od 5.do 8. razreda osnovnih škola sa teritorije opštine Nova Varoš učestvovali su na literarnom i likovnom konkursu tokom aprila i maja, koju je organizovala biblioteka “Jovan Tomić”. U četvrtak, 16. maja, najboljima su dodeljene nagrade. Cilj događaja je upoznavanje dece sa značajem očuvanja prirodne sredine, kažu iz biblioteke.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ Valjevo za učenike srednjih škola organizovala je prezentaciju u kojoj su istaknute prednosti priključenja EU. Emitovan je i kratak animirani film Dejvida Mičela „Istorija EU“. Takođe, debatovano je o raznim pitanjima vezanim za EU, dok je završno izlaganje bilo lično iskustvo jednog moderatora, korisnika Erasmus+.

https://www.facebook.com/pg/maticna.biblioteka.
ljubomir.nenadovic/photos/?tab=album&album_id=2232643926823247

“Glavni cilj je bio da se učenici informišu o raznim prednostima i pogodnostima koje bi Srbija kao zemlja dobila ulaskom u EU. Događaj je prošao vrlo uspešno o čemu najviše svedoče reči većine prisutnih koji tvrde da su čuli mnogo interesantnih i nepoznatih stvari, a najviše raduje zainteresovanost većine da iskaže svoje mišljenje i stav u diskusiji”, kažu iz valjevske biblioteke.

EUTEKA je mreža 48 javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Ovu inicijativu su zajedno inicirale Delegacija Evropske unije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Narodna biblioteka Srbije potpisivanjem Memoranduma o razumevanju 2014. godine, a ovom partnerstvu se 2015. godine priključila i Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Aktivnosti EUTEKA ove godine su deo krovne kampanje Delegacije EU u Srbiji i EU info meže #EUzaTEBE.