Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Davenport rekao je da 12. Beogradski festival igre “dovodi svet u Srbiju i šalje veoma pozitivnu sliku o Srbiji u svet”.

Festival svake godine, kroz muziku, radost i igru, najavljuje proleće u Beogradu. Ta manifestacija pomaže približavanje evropskih i drugih naroda i kultura i ujedinjuje naše zemlje u raznolikosti, rekao je Davenport na konferenciji za medije u Skupštini Srbije.

Uz ocenu da je “ovakva razmena iskustava bitna u procesu evropskih integracija”, Davenport je dodao: “Zajedno smo jači i zajedno bolje igramo”.

Odnosi EU i Srbije su svake godine sve prisniji, kako u ekonomiji i politici, tako i u kulturi, konstatovao je Davenport.

Publika će na Festivalu od 23. marta do 9. aprila moći da vidi 20 predstava, uz učešće 13 kompanija iz 11 zemalja – Velike Britanije, Švajcarske, Izraela, Nemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Italije, Holandije, Norveške, Belgije i Francuske.

“Čini se da, i kada bismo želeli da budemo manji i lošiji, to više nije moguće, jer nema nazad”, izjavila je na konferenciji za novinare direktor Festivala Aja Jung.

Prema njenim rečima, 16 predstava će biti odigrano u Beogradu, dve u Novom Sadu i po jedna u Pančevu i Vršcu.

Na festivalu, čiji je moto “Uhvati svetlost”, dogodiće se nekoliko međunarodnih premijera, izjavila je Aja Jung, dodavši da su sve predstave “poziv na uživanje i razmišljanje”.

Ministar kulture Srbije Ivan Tasovac je izjavio da je Festival postao ne samo važna umetnička, već i turistička destinacija u regionu.

Ne smemo se plašiti velikih vizija, sebi moramo postavljati najviše profesionalne standarde, uz fanatičan rad. Kada se te stvari slože, kultura postaje središte društva, rekao je Tasovac.
Festival će 23. marta u Novom Sadu otvoriti londonski Teatar Sadlers Vels, predstavom “Milonga”.