Film “Gram. Kilogram.Tona” u produkciji Monte Royal Pictures International i režiji Janka Baljka u okviru projekta “Jačanje medijskih sloboda u Srbiji”, koji finansira Evropska unija, ušao je u završnu fazu izrade nakon godinu dana. Emitovanje se očekuje u februaru 2015. godine.

Film pokušava da ispriča priču o mehanizmima organizovanog regrutovanja maloletnika za jedan vrlo unosan “biznis” kakav je trgovina lakim i teškim drogama u Srbiji. Trinaest mladih sagovornika, koji su na izvršenju kazni za ova krivična dela, pričaju o ulasku u taj začarani krug iz koga se teško nalazi izlaz. Dok saznajemo njihove sudbine, mi kroz intervjue sa ekspertima iz ovih oblasti, zatim kroz neophodne igrane rekonstrukcije i uz pažljivo birane dokumentarne i arhivske zapise – sklapamo kockice mozaika jedne teške teme.

“Sa iskustvom autora koji je imao taj čudesni fleš filma ‘Vidimo se u čitulji’ koji je negde aktuelan i posle dvadeset godina, prihvatio sam ideju da se vratim u priču o organizovanom kriminalu. Mnogo mi je više hrabrosti i radoznalosti bilo potrebno za priču o dostupnosti droge maloletnicima. Jer pored nekih stvari prolazimo svakodnevno, ali svesno ili nesvesno žmurimo ispred činjenica. Saznanja koja smo u otkrili u istraživanju bila su više nego šokantna,” rekao je scenarista i reditelj Janko Baljak.

“Mene je, kao roditelja tri ćerke u kritičnim godinama, dodatno porazilo saznanje o tome koliko se starosna granica za prosečnog konzumenta droge spustila – na svega 14 godina. Ali informacija koja me je zakucala za stolicu je da najmladji registrovani korisnik heroina u Lazarevcu ima 12 godina. Motivaciju i rediteljsku viziju za ovu temu nažalost nisam dugo tražio,” dodaje Baljak.

Tokom istraživanja na ovom projektu koji se radno zvao “Gram”, logično su se nametnula tri perioda organizovane trgovine narkoticima – a i po stilu, ponašanju i posledicama. Tako da je jedini mogući naslov “Gram. Kilogram. Tona”, jer se prati razvoj teme na ovim prostorima u poslednje četiri decenije.

To je i bolna priča o raspadu jedne države, slomu srednje klase, moralnih vrednosti i onome što je građane Srbije zadesilo u teškoj tranziciji koja traje i dalje.

Na početku svake te priče je reč korupcija, jer nema organizovane trgovine narkoticima u bilo kojoj državi, a da ne spomenemo tu reč. Tako da je srednje ime našeg filma, kako god da mu tepamo, korupcija.

Projekat se priprema već godinu dana, a očekivano emitovanje je u februaru 2015.
Produkcija: Monte Royal Pictures International, uz podršku Delegacije Evropske unije i Ministarstva pravde Republike Srbije.

reditelj i scenarista: Janko Baljak
direktor fotografije: Tatjana Krstevski
montažer: Aleksandra Milovanović
izvršni producent: Bojan Maljević
producent i urednik: Bojana Maljević