Izborni panel će se opet sastati u trećem kvartalu 2014. godine kako bi predložio koji grad će biti Evropska prestonica kulture.

Izborni panel koji ocenjuje prijave bugarskih gradova koji se takmiče za titulu Evropske prestonice kulture za 2019. sastali su se u Sofiji i predložili da se Plovdiv, Sofija, Varna i Veliko Tarnovo nađu u užem izboru. Kada Bugarska potvrdi ovu preporuku, gradovi će do sledećeg leta morati da završe svoje prijave. Izborni panel će se opet sastati u trećem kvartalu 2014. kako bi predložio koji grad će biti Evropska prestonica kulture.

Andrula Vasiliju, evropska komesarka za obrazovanje, kulturu, multilingvizam i omladinu, rekla je: „Veoma mi je drago da vidim da je osam bugarskih gradova učestvovalo u takmičenju za prvu Evropsku prestonicu kulture u Bugarskoj. Toplo čestitam gradovima koji su nominovani nakon prvog kruga takmičenja. Sama činjenica da su ušli u uži izbor za titulu može im doneti značajne kulturne, ekonomske i socijalne koristi, pod uslovom da je njihova ponuda deo dugoročne stategije razvoja predvođenog kulturom. Prestonice su prilika za Evropljane da nauče nešto više jedni o drugima i da uživaju u zajedničkoj istoriji i vrednostima: drugim rečima, da dožive osećanje pripadnosti istoj evropskoj zajednici. Želim da ohrabrim sve gradove koji su ušli u pred izbor da iskoriste onaj pojekat na najbolji način.“

U skladu sa Odlukom Evropskog parlamenta i Saveta ministara kojom su određeni kriterijumi za Evropsku prestonicu kulture1, Bugarska i Italija su dve države članice koje će biti domaćini ovog događaja 2019. godine. Predizborni krug u Italiji održaće se u novembru (IP/13/1092).

Nakon Marseja (Francuska) i Košica (Slovačka) ove godine, Umeo (Švedska) i Riga (Letonija) će biti Evropske prestonice kulture u 2014., Mons (Belgija) i Plzen (Češka Republika) u 2015., Vroclav (Poljska) i Donastija-San Sebastijan (Španija) u 2016., Orhus (Danska) and Pafos (Kipar) u 2017. i Valeta (Malta) u 2018. Leuvarden (Holandija) je predložen za Evropsku prestonicu kulture u 2018.

Okruženje

Bugarska je pozvala sve zainteresovane gradove da se prijave krajem 2012. Osam bugarskih gradova se prijavilo: Burgas, Gabrovo, Plovdiv, Ruse, Šumen, Sofija, Varna i Veliko Tarnovo.

Prijave je pregledao panel sastavljen od 13 nezavisnih kulturnih eksperata – šest imenovanih od strane Bugarske i sedam od strane institucija Evropske unije.

Prema postojećem sistemu za određivanje Evropskih prestonica kulture, postoje dva kruga selekcije: predizborni krug, nakon čega se sastavlja uži izbor gradova kandidata, i devet meseci kasnije završni krug selekcije. Izabrane gradove zatim, zvanično određuje Savet ministara EU.

Za više informacija:

Evropska prestonica kulture

Evropska komisija: Kultura