Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Matea Norčič Štamcar uručila je diplome pobednicima devetog izdanja nagradnog konkursa „Evropski dnevnik“. Na konkursu je učestvovalo 1000 srednjoškolaca, a od 373 rada, odabrano je 12 najboljih.

Norčič Štamcar je čestitala svim nagrađenim i zahvalila im se što su pokazali kako oni vide Evropsku uniju i teme povezane sa njom. Ona je istakla i saradnju u oblasti obrazovanja, pozvala prisutne srednjoškolce da iskoriste mogućnosti programa Erasmus+ i prepričala svoja iskustva iz učestvovanja u jednom od programa razmene.

„Na mladima svet ostaje, i nadam se da ćete vi biti generacija koja će ostetiti koristi od članstva u EU“, rekla je Norčič Štamcar. Takođe je istakla da joj je drago što je u radovima skrenuta pažnja na temu koja nju veoma zanima – zaštitu životne sredine.

„Jako je važno da poruke o tome dolaze od mladih. Drago mi je da je svest tu“, zaključila je ona.

Milica Škiljević iz projekta „Evropski dnevnik“ posebno je pohvalila broj prijavljenih, koji stalno raste i ovog puta je bio rekordan.

„Želim da Vam kažem bravo za kreativnost i da vam se zahvalim što ste svoje stavove podelili sa nama“, istakla je Škiljević.

Autori po tri najbolja rada u četiri kategorije u svim kategorijama nagrađeni su putovanjem po evropskim zemljama.