Dvadeset pet studenata iz Srbije ove godine dobilo je pune stipendije programa Erazmus+ za odlazak na master studije, gde će imati priliku da se u zemljama Evropske unije (EU) profesionalno usavršavaju, ali i da steknu lična iskustva i kontakte sa ljudima iz celog sveta. U toku naredne dve godine, studenti iz Srbije pohađaće najprestižnije master programe u 11 država članica EU (Belgija, Francuska, Španija, Portugalija, Nemačka, Finska, Italija, Danska, Česka Republika, Estonija i Holandija).

Erazmus Mundus zajednički master programi su zamišljeni kao interdisciplinarni programi koji podstiču saradnju i zajednički rad visokoškolskih institucija iz Evrope, a često i iz  celog  sveta. Dobijanjem  stipendija  za  ove programe,  studenti iz  Srbije  imaju  mogućnost da studiraju u inostranstvu, unaprede svoje znanje, nauče ili usavrše neki strani jezik, žive u nekoliko zemalja EU tokom školovanja i upoznaju različite kulture i narode, ali i spoznaju sopstvene mogućnosti i granice.

Srbija veoma uspešno učestvuje u programu Erazmus+ i smatra se jednim od lidera na Zapadnom Balkanu. Od 2014. godine, obrazovne ustanove i omladinske organizacije koordinisale su ili učestvovale kao partneri u projektima vrednim preko 83 miliona evra, oko 8.000 nastavnika i studenata je učestvovalo u programima mobilnosti u zemljama EU, dok je preko 3.300 ljudi iz drugih zemalja boravilo u Srbiji. Srbija je 2019. postala punopravna članica programa, s pravom učešća u svim njegovim komponentama.

Od pokretanja programa Erazmus 1987, više od devet miliona mladih je dobilo priliku da putovanjem u neku drugu zemlju stekne nova iskustva i znanja, radi na razvijanju liderskih veština, proširi svoje životne i profesionalne vidike i pripremi se za aktivno učešće u građanskom društvu, zasnovanom na vrednostima solidarnosti i razumevanja među kulturama. Program Erazmus+ je uspostavljen 2014, a u njemu su u jedinstvenom okviru EU objedinjene sve inicijative u oblasti obrazovanja, obuke, rada sa mladima i sporta. U programu trenutno učestvuju 33 evropske zemlje (svih 28 država članica i Turska, Severna Makedonija, Norveška, Island i Lihtenštajn).

Evropska komisija nedavno je objavila dve nove studije o uticaju Erazmus+ programa u oblasti visokog obrazovanja. Glavni zaključci su da Erazmus+ pomaže studentima da pronađu željenu karijeru i brže se zaposle, da jača osećaj pripadnosti Evropi, podstiče digitalnu transformaciju i povećava socijalnu uključenost. Drugi rezultati pokazali su da su bivši studenti, koji su bili deo programa Erazmus+, zadovoljniji svojim radnim mestima od onih koji se nisu makar delom školovali u inostranstvu. Osim toga, njihove karijere su u većoj meri međunarodne, a verovatnoća da će raditi u inostranstvu je skoro duplo veća.

Više od 70 % studenata koji su učestvovali u programu Erazmus+ navelo je da im je nakon boravka u inostranstvu jasnije šta žele da rade u budućnosti. Studija o učinku na visoko obrazovanje pokazala je i da se 80 % studenata-korisnika Erazmus+, zaposlilo u roku od tri meseca nakon diplomiranja, a tri četvrtine njih je navelo da im je iskustvo u inostranstvu pomoglo da dobiju prvi posao. Devet od deset bivših studenata koji su učestvovali u programu Erazmus+ navelo je da u svakodnevnom radu koriste veštine i iskustva stečena u inostranstvu. Ovi rezultati se objašnjavaju činjenicom da Erazmus+ doprinosi usklađivanju veština s tržištem rada, jer naglasak stavlja na meke i interdisciplinarne veštine, koje su potrebne firmama u razvoju.