Evropska unija (EU) je spremna da pruži Srbiji finansijsku pomoć za nastradale u poplavama, ali treba definisati konkretne potrebe, izjavio je danas šef Delegacije EU Majkl Devenport, koji je u kulturnom centru Rex predao ličnu i donaciju zaposlenih u Delegaciji EU u Beogradu.

Devenport je rekao da je u Srbiju stigao tim iz EU centra za hitnu pomoć iz Brisela, čiji su članovi, sa kolegama iz MUP, formirali zajedničku jedinicu za koordinaciju akcija međunarodne zajednice.

Cilj te zajedničke jedinice je definisanje prioriteta za sledeću fazu u kojoj će biti velikih troškova, rekao je Devenport i potvrdio da je EU spremna da pruži finansijsku pomoć.

Sada je reč o tome da definišemo šta je konkretno potrebno i da to što radimo odgovara istinskim potrebama, objasnio je Devenport.

On je istakao da je veoma impresivna reakcija srpskih spasilačkih timova, kao i pozitivna reakcija građana, napominjući da je EU ponosna što može da bude deo te opšte reakcije.

U mislima smo pre svega sa građanima koji su stradali i još stradaju u strašnim poplavama širom Srbije, naglasio je Devenport.

On je podsetio da EU ima Mehanizam hitne reakcije za slučajeve kada je potrebna humanitarna pomoć, kroz koji su zemlje članice brzo reagovale šaljući svoje ekipe i pomoć u Srbiju.

Devenport je precizirao da je 14 zemalja EU uputilo pomoć Srbiji i, kao primer, pomenuo da se spasioci iz Slovenije i Nemačke nalaze u Obrenovcu, dok je bugarska ekipa u Jagodini.