Stanovnici doljevačkih naselja Malošište, Belotinac, Čapljinac i Klisura imaće pristup ispravnoj vodi za piće. Uz podršku Evropske unije preko razvojnog programa EU PRO, počeli su radovi na dogradnji sistema vodosnabdevanja „Pusta reka“.

„Zahvaljujući EU, realizacijom ovog projekta čistu pijaću vodu će dobiti oko 5.000 ljudi u četiri sela, a pored toga povezaćemo se i sa niškim vodovodnim sistemom i ukoliko bude potrebno, moći ćemo da obezbedimo dodatne količine vode i za Grad Niš“, tvrdi predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić. Po njegovim rečima, u planu za naredni period je da se u potunosti reši problem vodosnabdevanja i da cela teritorija opštine bude pokrivena vodovodnom mrežom.

„Sprovođenjem ukupno 37 projekata lokalne infrastrukture Evropska unija doprinosi boljem kvalitetu života stanovništva kroz unapređenje komunalne infrastrukture, kao što je projekat u Doljevcu, ali i poboljšanje uslova u kulturnim i sportskim ustanovama, školama i vrtićima“, kaže menadžerka programa EU PRO Olivera Kostić.

Ona naglašava da se u Doljevcu sprovodi još jedan važan projekat, izrada tehničke dokumentacije za poslovnu zonu u Malošištu čime se stvaraju uslovi za poboljšanje poslovnog okruženja, ali i poboljšanje životnog standarda stanovnika ovog kraja.

Radovi vrednosti oko 270.000 evra, od čega EU ulaže 150.000 evra, a opština Doljevac oko 120.000 evra, podrazumevaju dogradnju 2.460 metara sistema za vodosnabdevanje te njegovo povezivanje sa niškim vodovodnim sistemom (NIVOS).

Kroz aktivnosti usmerene na primenu principa dobrog upravljanja, koje se sprovode u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske, biće donet i usvojen Pravilnik o uslovima i načinu priključenja na vodovodni sistem koje će primenjivati javno preduzeće za vodosnabdevanje.

Rok za završetak radova je 150 dana.