Izgradnja zgrade za socijalno stanovanje u Ulici Đačkog bataljona 5 i izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Draževac“ u naselju Poljane otpočela je u Obrenovcu zahvaljujući sredstvima Evropske unije kroz Program pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Zgrada sa 32 stana za namenjena je porodicama ugroženim poplavama u maju 2014. godine. Građevinski radovi na parceli koju je obezbedio grad Beograd, trebalo bi da budu završeni do kraja maja 2016. Opština Obrenovac, koja će biti korisnik zgrade i njome upravljati, odabraće porodice koje imaju pravo stanovanja u ovom objektu. Evropska unija izdvojila je oko 780.000 evra za izgradnju i opremanje objekta.

EU-pomoc-Skola-Poljane-2

Evropska unija finansira i izgradnju i opremanje izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Draževac“ u Poljanama sa 130.000 evra. Usled obilnih padavina u maju 2014. godine, nivo vode u školi je dostigao jedan metar i znatno oštetio podove, zidove, stolariju, fasadu i električne instalacije. Novi objekat od 225 metara kvadratnih biće izgrađen za 30 učenika, a radovi bi trebalo da budu završeni tokom januara 2016. godine. U školi će se nalaziti tri učionice, zbornica, ostava i toaleti, a biće prilagođena za osobe sa invaliditetom.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 30 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u 24 opštine koje su najviše pogođene poplavama: Bajina Bašta, Valjevo, Varvarin, Velika Plana, Jagodina, Kosjerić, Koceljeva, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Lazarevac, Loznica, Ljubovija, Mali Zvornik, Obrenovac, Osečina, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Ub, Čačak, Šabac i Šid. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP i ASB, i Danski savet za izbeglice (DRC) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja.