Rad Jugoslava Vlahovića pobedio je na ovogodišnjem konkursu karikature i stripa na temu “Mitovi i predrasude – kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas “. Konkurs su organizovali, drugu godinu za redom, Delegacija Evropske unije u Srbiji i Informacioni centar Evropske unije (EUINFO) povodom proslave Dana Evrope.

Karikatura Vlada Trtića osvojila je drugu, a Špire Radulovića treću nagradu. Tu odluku doneli su poznati srpski karikaturisti i crtači stripa – Predrag Koraksić Corax, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije Ramunas Janušauskas, rukovodilac grupe za komunikacije pri Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Nataša Savić i Predrag Vujović iz EU INFO centra, članovi žirija konkursa.

Nagrade će uručiti šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambassador Majkl Devenport 8. maja u 12 sati u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, prilikom otvaranja izložbe najuspešnijih radova.

Na konkurs su pristigle 72 karikature, od kojih će, uz tri prvonagrađene, još 14 biti izloženo odlukom žirija. Radovi će biti izloženi do 11. maja u Knez Mihailovoj ulici, a od 9. do 18. maja i u tržnom centru Stadion u Beogradu.

Ambasador Devenport će 9. Maja posetiti izložbu u 15,30 sati u tržnom centru Stadion, gde će podeliti utešne nagrade autorima karikatura koje su deo izložbe.

Pored karikatura Vlahovića, Trtića i Radulovića, biće Izloženi radovi Save Babića, Aleksandra Blatnika, Nikole Otaša, Saše Blagojevića, Igora Krstića, Jakše Vlahovića, Gorana Milenkovića, Ivana Jevtića, Laza Sredanovića, Marka Stamenkovića, Nebojše Vukeljića, Marka Stojanovića i Aleksandra Anđelkovića, Zorana Toviraca i Bobana Savića.

Pored izabranih, na izložbi će biti prikazani i radovi članova žirija Predraga Koraksića Coraxa, Marka Somborca i Aleksandra Zografa.

Radovi će takođe biti izloženi i u Novom Sadu i Nišu u drugoj polovini juna.