Četrdeset sedmoro srednjoškolaca, nagrađenih u okviru konkursa „Evropski dnevnik“, u pratnji devetnaest profesora jutros je krenulo na nagradno putovanje u Evropsku uniju, na Dan Evrope 9. maja. Oni će do 13. maja posetiti Ljubljanu, Beč i Budimpeštu.

Srednjoškolci su nagrađeni u okviru konkursa za kreativne i inovativne radove učenika srednjih škola koji se sprovodi u okviru projekta „Evropski dnevnik“. Na konkurs je pristiglo 164 rada, a radove je ocenio stručni žiri, sačinjen od novinara i drugih eksperata.

Nagrađeni su đaci i profesori iz Uba, Niša, Čačka, Novog Sada, Subotice, Beograda, Babušnice, Despotovca, Leskovca i Bačke Palanke.

Nagrađene radove možete videti na vebsajtu www.recinam.rs.

Tokom putovanja po Evropi, u Ljubljani će imati priliku da posete Gradsku kuću, porazgovaraju sa gradonačelnikom Ljubljane i čuju nešto više o timu koji je bio zadužen za proglašenje Ljubljane za Zelenu prestonicu Evrope (European Green Capital). Takođe, posetiće i Kuću eksperimenata (Hišu eksperimentov) gde će imati priliku da se na interaktivan način upoznaju sa tom tematikom.

U Beču će posetiti dvorac Šenbrun, Dunav kulu i Austrijsku nacionalnu televiziju – ORF, gde će se upoznati sa javnim servisom Austrije kao i tehnologijama koje oni koriste pri izradi medijskih sadržaja.

U Budimpešti će posetiti Centralno – evropski univerzitet i saznati koje im se to prilike pružaju za dalje obrazovanje, kao i Evropski omladinski centar koji će im predstaviti programe za mlade.