Prvi Sajam projekata koje je EU finansijski podržala u Srbiji održan je u utorak, 17. marta u Beogradu, u organizaciji Delegacije EU u Republici Srbiji, Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Informacionog centra EU.

Sajam, na kome je predstavljena selekcija uspešnih projekata finansiranih sredstvima EU od 2000. godine do danas, otvorili su šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Davenport je rekao da je na 11 štandova predstavljeno 15 sektora sa 60 projekata koji su finansirani sredstvima EU.

Šef Delegacije EU je najavio da će sa Vladom Srbije uskoro biti potpisan finansijski sporazum o novom paketu pomoći iz IPA za 2014. godinu, u iznosu od 189 miliona evra. Najveća komponenta tog ugovora, 72 miliona evra, biće izdvojena za obnovu i rekonstrukciju posle poplava, kao i mere prevencije za budućnost, rekao je Davenport.

On je naglasio i da je Evropska komisija izdvojila više od 60 miliona evra iz Fonda solidarnosti za sanaciju posledica poplava, što govori da se Srbija već tretira kao članica Unije.

Sa tim novcem, podsetio je Davenport, EU je dala više od 173 miliona evra bespovratne pomoći za sanaciju i obnovu posle poplava. Dodao je i da će sa ovogodišnjim sredstvima ukupan iznos EU grantova od 2000. godine dostići tri milijarde evra.

Ministarka Joksimović je kazala da je cilj sajma projekata da se podigne vidljivost korišćenja IPA fondova.

Od 179 miliona, plus još 10 za koje smo aplicirali zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, 62 miliona je preusmereno na sanciju posledicu poplava, a ostatak na jačanje državne uprave, vladavine prava i migracione politike, energetike, obrazovanja i inovacija, rekla je Joksimović.

Od 2015. godine novitet je sektorski pristup i baziranje na nekoliko sektora – vladavina prava, saobraćajna infrastruktura, energetika, poljoprivreda i životna sredina, objasnila je ona.

Šef kancelarije Evropske investicione banke (EIB) u Srbiji Andreas Beikos podsetio je da je banka počela sa radom u Srbiji 2001. godine i da su do danas potpisani zajmovi u iznosu od 4,3 milijarde evra.

Beikos je istakao da je EIB postao najveći zajmodavac privredi zemlje i da je najveća investicija na Zapadnom Balkanu fabrika Fijata u Kragujevcu, u koju je uloženo 500 miliona evra.

Davenport je novinarimam, nakon otvaranja Sajma, rekao i da će 25. marta Evropska komisija i Srbija završiti proces skrininga svih 35 poglavlja pregovaračkog procesa i da se nada da će prvo poglavlje biti otvoreno u toku ove godine.

On je rekao da je pregovarački tim Srbije uradio dobar posao i pokazao impresivnu posvećenost i da je sada odluka na članicama Evropske unije da procene spremnost Srbije da ispuni standarde i kriterijume na osnovu izveštaja o skriningu.

Joksimović je rekla da je važno formirati uži pregovarački tim, napominjući da je proces skrininga mogao da se prati jer su postojale pregovaračke grupe i njihovi šefovi za svih 35 poglavlja.

Potpuno se slažem, treba to što pre uraditi, koliko ja mogu da utičem na to uticaću i verujem da ćemo u najskorije vreme formirati tim od stručnih, kompetentnih ljudi, koji će biti u stanju da sektorski pokriju nekoliko poglavlja i da prate i budu aktivno uključeni u sam proces pregovora, rekla je ona.

Verujem da bi, uz dobre akcione planove za poglavlja 23 i 24, nastavak dijaloga Beograda i Prištine, bio uspeh da do polovine godine otvorimo neko poglavlje a očekujem da do kraja godine bude otvoreno više poglavlja, rekla je ona.