Zelena pijaca u Aleksincu dobila je novi izgled, a uslovi za njen rad su višestruko unapređeni, zahvaljujući sredstvima koje je Evropska unija obezbedila preko razvojnog programa EU PRO. Tromesečni radovi, za koje je izdvojeno skoro 150.000 evra, obuhvatili su natkrivanje oko 1.100 kvadratnih metara pijačnog prostora, sanaciju pijačnih mokrih čvorova i nabavku 138 novih tezgi za prodavce.

„Danas imamo zadovoljstvo da dobijemo novu, lepšu i drugačiju pijacu od pređašnje za naše poljoprivredne proizvođače, prodavce i kupce“, rekao je predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković. Lokalna samouprava je sufinansirala realizaciju projekta sa 20 posto ukupne vrednosti radova.

Photo: EU PRO

U okviru svečanog obeležavanja Dana opštine Aleksinac, programu EU PRO uručeno je priznanje za doprinos koji je Evropska unija pružila u oblasti privrede.

„Aleksinac je prva lokalna samouprava koja je završila realizaciju projekta u grupi od 37 opština i gradova u kojima se, uz podršku Evropske unije sprovode projekti unapređenja lokalne infrastrukture sa ciljem da se poboljša kvalitet života stanovništva“, rekla je menadžerka EU PRO programa Olivera Kostić.

Photo: EU PRO

Kao deo projekta lokalna samouprava će u narednom periodu raditi na izradi pravilnika kojima će biti uređen rad pijace. Aktivnosti primene principa dobrog upravljanja koje podstiču odgovornost i transparentnosti u radu lokalne samouprave EU PRO sprovodi u partnerstvu sa programom Swiss PRO koji podržava Vlada Švajcarske.