O bezbednoj ishrani i čuvanju namirnica na tribini u Novom Sadu 10/05/2018 Najave Tribina na temu zdravstveno bezbedne hrane koja doprinosi poboljšanju zdravlja u lokalnoj zajednici održaće se u ponedeljak, 14. maja od 11 časova u EU info pointu u Novom Sadu. Događaj zajednički organizuju EU info point Novi Sad, Fondacija za razoj domaćinstva, Asocijacija potrošača Srbije i Srednja medicinska škola „7. april“.Kako čuvati namirnice, kako organizovati domaćinstvo da se one zaštite od štetnih materija, kada i kako je važno prati ruke, samo su neke od tema kojima će se baviti učesnici tribine.Bezbedna hrana predstavlja značajno pitanje javnog zdravlja. Poznati su problemi sa hranom kontaminiranom štetnim mikroorganizmima i njihovim toksinima i, iako vlade u svetu ulažu velike napore za smanjenje rizika u hrani, pojava bolesti koje se prenose hranom ostaje značajno zdravstveno pitanje u zemljama u razvoju ali i onima koje su dostigle visok stepen razvijenosti.Čak više od 200 poznatih bolesti prenosi se hranom i procena je da svake godine 1,8 miliona ljudi umire od posledica bolesti koje su u vezi sa dijarejom, a većina tih slučajeva pripisuje se kontaminiranoj vodi i hrani.Svetska zdravstvena organizacija svesna je nužnosti obrazovanja svih aktera koji rukuju hranom i njihove odgovornosti za održavanje zdravstveno bezbedne hrane, 2001. godine objavila je opšte primenjiv edukativni materijal – Pet ključeva za bezbednost hrane. Ovim porukama podstiče se dobra higijenska praksa na putu namirnica od farme do tanjira, sprečavaju se bolesti koje su povezane sa ispravnošću namirnica i promoviše razumevanje veze između zdravlja ljudi, životinja i životne sredine.