Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji, u saradnji sa EU info centrom organizuje debatu „Odgovor EU na izbegličku krizu – Perspektiva mladihkoja će se održati u Beogradu, 12. aprila 2016, u 17 časova, u prostorijama Eu info centra u ulici Kralja Milana 7.

Na debati će govoriti Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove i Lena Petrović iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Balkanska ruta zatvorena je pre oko mesec dana. Od nedavno je počeo da se primenjuje dogovor EU i Turske oko zaustavljanja velikog broja izbeglica koji ulaze u Evropu, međutim, broj civila iz ratom zahvaćenih područija ne opada.

Debata će otvoriti diskusiju o izbegličkoj krizi u Evropi iz omladinske perspektive. Prema nekim podacima čak 67% ukupnog broja izbeglica čine mladi, starosti između 14 i 34 godine. Evropa je u prošlim izbegličkim talasima drastično demografski podmlađena, što će bitno uticati na buduće politike u samoj EU, kao i njenu budućnost.

Ne manje važno je svest mladih Evropljana o njihovim vršnjacima sa ratom zahvaćenih područija, kao i tema koliko su mladi građani EU otvoreni prema izbeglicama. Cilj debate je da se mladi upoznaju sa izazovima sa kojima se njihovi vršnjaci u izbeglištvu suočavaju, sa stavovima mladih Evropljana, kao i da se kod mladih u Srbiji podigne svest o važnosti aktuelnih dešavanja povodom ovog problema. Ideja je da im se pojasne moguće tendencije razvoja događaja i činjenice vezane za ovu temu, pošto će ova izbeglička kriza i njene posledice biti aktuelne u vreme kada Srbija pristupi EU.

Diskusiju će moderirati Ivana Markulić iz Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji a kao uvod u debatu, na početku će biti prikazan kratak film iz produkcije Međunarodnog evropskog pokreta o mobilnosti građana koju omogućava Šengenski sporazum u Evropi.