Evropska unija donirala je Srbiji 95 vozila koja će koristiti Ministarstvo unutrašnjih poslova i republički Komesarijat za izbeglice (KIRS).

Donaciju je uručiio generalni direktor Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson tokom dvodnevne posete Beogradu krajem februara, kao deo pomoći od 56,4 miliona evra koju je EU od septembra 2015. godine dala Srbiji za upravljanje  neregularnim migracijama. Osim te pomoći, države članice EU su obezbedile još skoro 20 miliona evra. Dodatna sredstva za Srbiju biće dostupna i korišćena prema potrebama.

Dnijelson je ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i republičkom komesara za izbeglice Vladimiru Cuciću uručio ključeve vozila – patrolnih vozila tipa “Škoda jeti”, “Pežo 208”, “Pežo New Boxer” i Fiat Dukato minibusaprigodnoj svečanosti priređenoj na platou ispred Palate “Srbija”. Ključevi preostalih 14 vozila koja će koristiti KIRS predati su komesaru za izbeglice i migracije Vladimiru Cuciću. Donacija dodatnih vozila očekuje se u bliskoj budućnosti.

SRBIJA I EU PARTNERI NA ISTOM ZADATKU

FoNet

Danijelson je tom prilikom istakao da su Srbija i Evropska unija partneri na istom zadatku i da je saradnja tokom migrantske krize primer dobre saradnje.

“Mi u EU smo impresionirani načinom na koji Srbija rešava problem migrantske krize”, rekao je zvaničnik EU.

EU će nastaviti da pomaže Srbiju u rešavanju te krize i na jačanju kontrole granica, rekao je on.

Danijelson je istakao da je uručenje vozila MUP-u znak koliko blisko EU i Srbija sarađuju ne samo u migrantskoj krizi, već i šire, kao i da pokazuje “koliko su blisko povezane članice EU i Srbija”.

Prema njegovim rečima, dve trećine trgovinske razmene Srbije obavlja se upravo sa tržištem zemalja članica EU. “Takav odnos stvara nova radna mesta, prosperitet i direktne investicije ovde u Srbiji”, ocenio je Danijelson.

“Takođe blisko radimo i na reformama koje je Srbija započela. EU pruža podršku ekonomskim reformama koje su impresivne, zatim reformama u obrazovanju… Podržava i reforme u energetskom sektoru, za šta je u te svrhe od 2000. godine dala 500 miliona evra, a takođe i jačanje javne administracije i pravosuđe. I zato ne treba da iznenadi što je EU najveći donator u Srbiji sa dve milijarde evra bespovratnih sredstava od 2007. godine”.

Danijelson je ukazao i da je sve to učinjeno “u okviru snažne posvećenosti EU za izbor Srbije da ide napred ka članstvu u EU” i zaključio da je donacija vozila “veoma simbolična u tom kontekstu”.

VOZILA ĆE UGLAVNOM KORISTITI GRANIČNA POLICIJA

FoNet

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je kazao da su vozila koja su donacija EU namenjena i graničnoj policiji, koja je od početka krize uhapsila 2.300 krijumčara ljudi. “Ova vozila su upravo konkretna pomoć koja treba da pomogne Srbiji da bude još efikasnija u borbi protiv ilegalnih migranata”, rekao je Stefanović. On je dodao da je sa Danijelsonom razgovarao o tome šta EU može zajednički sa Srbijom da radi u cilju bolje kontrole granica i o snažnijem učešću Srbije u akcijama Fronteksa, kao i da ga je obavestio o napretku u poglavlju 24.

Komesar Vladimir Cucić izrazio je zadovoljstvo što je EU prepoznala napore koje Srbija čini i posebno istakao da je “EU, kao najveći donator i pouzdan partner”, u planiranju sredstava uvek išla u pravcu potreba koje država ima.