Šef Delegacije Evropske unije u Beogradu Majkl Davenport prisustvovao je obeležavanju školske lave Sveti Sava u dve obrenovačke škole koje su nakon majskih poplava obnovljene sredstvima EU. Učenicima je predstavljeno i novo izdanje Evropskog dnevnika.

Davenport je, tokom obeležavanja školske slave Sveti Sava u osnovnoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Obrenovcu, koja je posle majskih poplava obnovljena sredstvima EU, rekao da će delegacija EU nastaviti da pomaže i poljoprivrednike u opštinama koje su bile poplavljene.

On je najavio da će u žiži pažnje Delegacije u Srbiji ove godine biti preventiva u sprečavanju poplava i da će iz predpristupnih fondova EU biti obezbeđena sredstva za preventivne mere u svim ugroženim regionima i opštinama.

Davenport je poručio da mu je velika čast što je danas u školi u Obrenovcu, da zajedno sa učenicima i nastavnicima obeleži Svetog Savu.

“Čast mi je i zadovoljstvo što na dan velikog srpskog svetitelja i učitelja Svetog Save od vas dobijam ove plakete i zahvalnice”, istakao je on, nakon što mu je uručeno priznanje škole za lični i doprinos EU obnovi od poplava.

Davenport je podsetio da je EU najveći donator u obnovi od poplava u Obrenovcu i da je samo za obnovu škola dala 850.000 evra, pa je ponosan što su one posle rekonstrukcije mogle da počnu sa radom u septembru.

europa diary2
U školi Jovan Jovanović Zmaj, naglasio je on, vidi se kako su radovi kvalitetno izvedeni, i sada je veliko zadovoljstvo svima da profesori i učenici mogu da rade i uče u dobrim uslovima.

Sada će više od 1.300 učenika moći udobnije da koristi celu školu za učenje i igru, a ne samo gornji sprat, kako je bilo posle poplava, ukazao je Davenport.

On je zahvalio svim volonterima iz Srbije i drugih zemalja koji su učestvovali u obnovi škole.

Predsednik opštine Miroslav Čučković je, zahvaljujući Delegaciji EU, naglasio da je Obrenovac danas “živ grad”,  sve četiri osnovne i tri srednje škole su lepše i urednije nego pre poplava u maju.

Davenport je, istakao je on, postao prijatelj Obrenovca, i sa njegovim stanovnicima zajedno je prošao težak period za vreme i posle poplava u maju.

Davenport je potom u Poljoprivredno hemijskoj školi u Obrenovcu prisustvovao i obeležavanju Svetog Save, kao i promociji šestog izdanja Evropskog dnevnika na srpskom jeziku, koji je Delegacija EU pripremila u saradnji sa institucijama Vlade Srbije.

Ta brošura treba da na zanimljiv način pomogne učenicima da se informišu o procesu evropskih integracija Srbije, mogućnostima putovanja i traženju posla, a Davenport je naglasio da će teme iz knjige imati veliki uticaj u njihovim životima u budućnosti.

europa diary
“Nadam se da ćete istraživati sve teme u ovoj knjizi i da će vas inspirisati da svoje viđenje EU podelite sa nama, na lirerarnom konkursu o viđenju EU, koji organizuje Info centar u Beogradu”, rekao je Davenport.

Davenport je naglasio da mu je drago da danas, na dan Svetog Save, vidi obnovljenih pet kabineta i fiskulturnu salu u Poljoprivredno heijskoj školi, za šta je EU izdvojila 70.000 evra i da 600 učenika sad može da bolje stiče nova znanja i veštine.

Njemu je uručena i zahvalnica te škole, za sve što je učinio na obnovi, a Davenport je naglasio da je to priznanje i za sve u Delegaciji EU u Beogradu.

Poseta porodici Nešić

Tokom posete Obrenovcu Davenport je obišao i porodicu Nikole Nešića, čija kuća je potpuno uništena u poplavama u maju, a sredstvima EU izgrađena im je nova, od 80 kvadratnih metara.

Davenport je Nešiću, po tradiciji, doneo i poklon za useljenje i sa porodicom popričao o svemu što im se
dogodilo, a oni su mu zahvalili na pomoći da ponovo dobiju krov nad glavom za četveročlanu porodicu, čiji jedan član je i baka Ljubica od 74 godine.

FoNet-EVROSERVIS-DAVENPORT

Nešić je rekao da mu je nova kuća velika uteha posle svega što se desilo, kada im je poplava odnela sve, a da posle katastrofe nije verovao da će mu neko napraviti novu kuću, jer se sa gradnjom u Obrenovcu jedno vreme bilo stalo.

Davenport je, kako je istakao, dolazio kada su salivani temelji nove kuće, 11. septembra, posle toga je dolazio još jednom, da vidi kako napreduju radovi.

Porodica Nešić u novu kuću uselila je u decembru.