Od 2. do 4. marta ove godine održava se 5. Outreach Weekend Evropskog parlamenta mladih Srbije u Valjevu uz podršku EU Info centra.

Ova konferencija okupiće oko 60 mladih ljudi iz Srbije od kojih će oko 40 biti srednjoškolci iz grada Valjeva. Oni će imati priliku da za taj vikend debatuju o raznim aktuelnim evropskim i svetskim temama. Svi srednjoškolci biće potencijalni kandidati za učešće na 11. Nacionalnoj konferenciji Evropskog parlamenta mladih Srbije u Novom Sadu nakon koje će imati priliku da učestvuju na tri godišnja Međunarodna zasedanja Evropskog parlamenta mladih koji okupljaju preko 900 učesnika iz cele Evrope u cilju razvijanja ujedinjenog glasa mladih o aktuelnim temama, koji se u vidu rezolucija šalju Evropskom parlamentu kao predlog rešenja.

Delegati zasedanja u Valjevu imaće priliku da budu gosti Valjevske gimnazije. Pored toga, učesnicima će  Miroslav Tamburić iz Tima Evropa održati radionicu na teme Erasmus + programa, Evropskog volonterskog programa i o drugim    programima razmena.

Evropski parlament mladih Srbije je nevladina, neprofitna i omladinska organizacija koja je osnovana 2006. godine kao deo međunarodne omladinske mreže Evropski parlament mladih koja postoji od 1987. godine, a čije su aktivnosti pod patronatom generalnog sekretara Saveta Evrope g-dina Torbjorna Jaglanda i predsednika Evropskog parlamenta, g-dina Martina Šulca.

Evropski parlament mladih je omladinska organizacija koja postoji u 40 zemalja Evrope i za cilj ima podsticanje inicijative među mladima i njihovo aktivno učešće u rešavanju problema u njihovom okruženju. Glavna aktivnost koju sprovodi je organizovanje konferencija tj. zasedanja koja predstavljaju simulaciju rada Evropskog parlamenta i parlamentarne procedure.